Izlijevanje u rijeku
0

Zbog pijanog kapetana došlo do sudar naftnih tankera u Rusiji

F. H.
Naftni tanker na Volgi (Foto: Shutterstock)
Naftni tanker na Volgi (Foto: Shutterstock)
Dva naftna tankera sudarila su se u regiji Irkutsk u Rusiji zbog kapetana koji je upravljao pod utjecajem alkohola, uzrokujući izlijevanje nafte u lokalnu rijeku.

Prema riječima guvernera Irkutska Igora Kobzeva, još uvijek nije jasno koliko se goriva izlilo u rijeku Lenu, 11. najdužu na svijetu, ali je rekao da je jedan tanker koji je pretrpio značajnu štetu prevozio 138 metričkih tona benzina. Guverner procjenjuje da bi se u rijeku moglo izliti čak 60 do 90 tona goriva.

"Trenutno je naftna mrlja prošla niz naselja. Situacija je komplicirana činjenicom da je rijeka plovna. Osim toga, postoje naselja nizvodno. Prema istočnosibirskom saobraćajnom tužitelju Denisu Evgenijeviču Avdejevu, brod Jerofej Khabarova je kontrolirao pomoćnik kapetana, a kako je pokazao liječnički pregled, kapetan je bio pijan", rekao je Kobzev nakon operativnog sastanka.

Naftne nesreće prilično su česte u Rusiji, no izlijevanje nafte u Norilsku smatra se najgorim te vrste u zemlji i još jednim primjerom negativnih učinaka klimatskih promjena. U maju 2020. otapanje permafrosta uzrokovalo je potonuće velikog skladišnog spremnika u blizini Norilska nakon sedmica neuobičajeno toplog vremena na Arktiku.

Jedan izvor procjenjuje da sje tada čak 29.000 tona (oko 218.000 barela) dizela moglo pronaći svoj put u tlo i obližnje vodene površine. Predsjednik Vladimir Putin proglasio je vanredno stanje u pokrajini Krasnoyarsk jer je Norilsk Nickel, vlasnik spremnika, pokušao spriječiti izlijevanje kako ne bi došlo do kontaminacije arktičke zone.

Putin je bio ljut što je incident prijavljen vlastima tek dva dana kasnije nakon što su slike grimizne rijeke objavljene na internetu, te je naredio Nornickelovom milijarderu, oligarhu i suvlasniku, Vladimiru Potaninu, da snosi pune troškove čišćenja nereda. Nornickel je kažnjen s gotovo 150 milijardi rubalja (2 milijarde USD), što predstavlja najveću kompenzaciju za ekološku štetu u historiji Rusije.