Odlaze mladi i obrazovani
0

Zbog krize iz Irske sedmično iseli 1.000 ljudi

FENA
Foto: PA
Foto: PA
Irska sedmično u prosjeku izgubi 1.000 ljudi koji emigriraju zbog ekonomske krize, pokazali su rezultati istraživanja Instituta za ekonomska i društvena istraživanja (ESRI) u Dublinu.

Neviđena finansijska kriza prisiljava irsko stanovništvo, posebno mlađu populaciju sa univerzitetskim diplomama, da ponovo potraži mogućnosti u inostranstvu, a iseljavanje je postalo jedna od važnih tema pred parlamentarne izbore.

Predviđanja govore da će u razdoblju od aprila 2010. do aprila 2012. iz Irske otići 100.000 stanovnika. To predstavlja gore rezultate i od 80-ih godina prošlog stoljeća koje su bile obilježene emigracijom, a najveći broj iseljenika, ukupno 44.000, zabilježen je 1989. godine.

Irski premijer Brian Cowen izrazio je nadu da će povećani izvoz ove i 2012. godine donijeti i ekonomski rast i tako pomoći zemlji da ispuni dužničke i finansijske obaveze u okviru paketa pomoći EU-a i MMF-a.

Međutim ESRI, nezavisni institut koji djelimično prima pomoć ministarstva finansija, smatra da ekonomski rast temeljen na izvozu neće stvoriti dovoljno radnih mjesta da se zaustavi emigracija.

"Mi radije gledamo na zapošljavanje kao indikator. Rast izvoza ne generira odmah porast radnih mjesta. Dok potrošnja bude niska vrlo će teško doći do porasta zapošljavanja", rekao je jedan od autora istraživanja Alan Barret.