Bugarska
0

Zbog korupcije bez 220 miliona eura iz EU

FENA
Bugarska je propustila priliku da dobije 220 miliona eura iz fondova Evropske unije zbog aktuelnih problema s korupcijom, što predstavlja prvi put da je jedna država članica EU pretrpila takav gubitak, saopćili su u utorak zvaničnici u Bruxellesu.

Izvršno tijelo EU, Evropska komisija, odlučila je da se Bugarskoj još ne može povjeriti taj novac i stoga je "prekasno" za zemlju da dobije sredstva prije roka od 30. novembra, izjavila je novinarima glasnogovornica komisije za proširenje Krisztina Nagy, javila je DPA.

"Nikada nismo imali situaciju poput ove. Bitno je da zaštitimo interese poreznih obveznika širom Evrope, uključujući one u Bugarskoj", kazala je.

Dodatnih 340 miliona eura koji su već povučeni iz ugovora i koje je komisija zamrznula u julu nakon izvještaja o raširenim zloupotrebama ostalo je blokirano jer Sofija još nije pružila dovoljne garancije da će sredstva biti uložena u projekte za koje su namijenjena, kazala je ona.

"Iako je bugarska vlada odredila akcioni plan za transparentnije korištenje fondova EU, većina mjera samo su obećanja o budućim akcijama, i još nisu ispunjena", izjavila je Nagy.

Potez komisije dodatni je udarac ionako ugroženom ugledu Bugarske. Ta se zemlja pridružila EU u januaru 2007., ali je 23 jula ove godine, pozivajući se na brige oko korupcije, komisija zamrznula više od pola milijarde eura pomoći za projekte upravljanja komunalnim službama i jačanja lokalnih vlasti.

Ona je također zamrznula 115 miliona eura iz velikih infrastrukturnih projekata, uglavnom za gradnju autoputeva.

Komisija još nije donijela odluku o sredstvima za cestogradnju, ali je "optimistična da će akcioni plan bugarske vlade donijeti rezultat", izjavio je portparol komisije za regionalnu politiku Dennis Abbott.