Svijet
0

Završena istraga protiv Glavaša u tzv. slučaju garaža

FENA
Saslušanjem posljednjeg svjedoka tužiteljstva danas je završena istraga u tzv. slučaju garaža, a zagrebački Županijski sud sutra će spis uputiti tužiteljstvu koje treba odlučiti hoće li podići optužnicu ili odustati od kaznenog postupka.

"Istražni sudac Zdenko Posavec odlučio je da više neće provoditi ni jednu radnju u istrazi, što znači da su time odbijeni prijedlozi obrane za saslušanjem još jednog svjedoka i rekonstrukcijom događaja u garaži u Osijeku", rekao je Hini glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić. Dodao je da će spis sutra proslijediti zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu koje nema rok za donošenje odluke o eventualnom podizanju optužnice.

Posljednjeg dana istrage, usprkos protivljenju odbrane, saslušan je svjedok tužiteljstva, čiji identitet nije želio otkriti nitko od stranaka u postupku.

Jedan od Glavaševih branitelja Ante Madunić kazao je da je riječ o osobi koja je već saslušana u istrazi i koja je zbog kriminala osuđena na 13 godina zatvora.

Madunić je ipak istaknuo da je odbrana zadovoljna tokom postupka i onim što su u istrazi uspjeli dokazati. Smatra da nitko od ozbiljnijih svjedoka tužiteljstva nije teretio njegovog branjenika, osim "nekoliko osoba iz kriminalnog miljea koji su za svoje probitke spremni napraviti i kazneno djelo".

U zagrebačkoj istrazi, u sklopu koje od lipnja prošle godine saslušano više od 100 svjedoka, nezavisnog saborskog zastupnika Glavaša tereti se za ubojstva i mučenja srpskih civila u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu 1991.

Uz zagrebačku istragu protiv Glavaša se vodi istraga i u Osijeku zbog ubojstva civila na obali Drave (tzv. slučaj selotejp).

U sklopu te istrage danas je na zagrebačkom Županijskom sudu sudac Mario Kovač saslušao ratnog generala Karla Gorinšeka i još dvojicu svjedoka, rekao je Madunić, dodavši da je obrana predložila saslušanje još 20-ak svjedoka.