Svijet
0

Završena druga runda direktnih razgovora Beograda i Prištine o statusu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Delegacije Srbije i Kosova odbacile su u nedjelju navečer nakon završetka drugog kruga direktnih pregovora u Bruxellesu prijedloge druge strane o konačnom statusu te pokrajine.

Delegacije su se saglasile da nova runda direktnih pregovora bude održana 22. oktobra u Beču, saopćila je pregovaračka "trojka" Kontakt grupe.

Trojka će se sa dvjema stranama ponovo sastati u Beču 22. oktobra, a potom će u narednim nedjeljama uslijediti učestali direktni sastanci, navodi se u saopćenju pregovaračke trojke izdanom nakon završetka druge rudne direktnih pregovora beogradske i prištinske delegacije.

Pregovaračka trojka namjerava snažno i aktivno da pomogne dvjema stranama - Prištini i Beogradu - u postizanju sporazuma o statusu Kosova, navodi se u saopćenju i dodaje da će "trojka" raditi s objema stranama na utvrđivanju područja sa zajedničkom perspektivom koja može utrti put za pronalaženje rješenja za status Kosova.

U saopćenju je navedeno da su dvije strane predstavile svoja viđenja statusa, i ne spominje se da li je bilo napretka. "Trojka" je navela da su obje strane u Bruxellesu nastavile podrobno izlaganje svojih stavova o budućem statusu Kosova, međusobno postavljale i odgovarale na pitanja druge strane.

Čelnici kosovskih Albanaca su nakon susreta sa delegacijom Srbije u Bruxellesu saopćili da će poslije 10. decembra biti proglašena nezavisnost Kosova, a kosovski predsjednik Fatmir Sejdiju je rekao da u potpunosti odbacuje prijedloge Beograda, jer je to, kako je rekao, protiv volje građana Kosova. Sejdiju je naglasio "da Kosovo ne može biti talac neprestanog produžavanja pregovora".

Kosovski predsjednik je dodao da su izjave Beograda prevaziđene jer su slične onome što je govorio Milošević.

Član pregovaračkog tima, i lider Reformističke partije ORA Veton Suroi ocijenio je da postoji proturječnost u prijedlogu Beograda za davanje autonomije Kosovu, jer, kako je rekao, Beograd nudi da Kosovo vlada samim sobom a istovremeno Kosovu nudi autonomiju. Premijer Kosova Agim Čeku je rekao da će poslije 10. decembra biti poduzeto sve da se nakon toga proglasi država Kosovo. I lider Demokratske partije Kosova, najveće opozicione stranke Hašim Tači je podržao tu Čekuovu izjavu.

Srpska delegacija je na pregovorima o statusu Kosova u Bruxellesu predstavila pojedinosti plana o suštinskoj autonomiji i pregovore ocijenila kao "dobar početak", ali nije prihvatila da razgovara o prijedlogu albanske strane o odnosima dviju država zato što je predmet pregovora status te pokrajine. Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić, koji su predvodili srpsku delegaciju, rekli su novinarima da je to predočeno pregovaračkoj "trojci" Kontakt grupe i da će se nastaviti pregovori o statusu, a ne o nečemu što bi polazilo od toga da je status već riješen.

Samardžić je objasnio da je susret bio "razmjena mišljenja, ali da nije postignut nikakav zajednički stav s albanskom stranom". On je napomenuo da bi razgovori bili mnogo lakši i imali više izgleda za uspeh kad ne bi bilo "rokova" i da srpska strana ne vidi problem u tome da će Kontakt grupa 10. decembra podnijeti izvještaj generalnom sekretaru UN. Ocijenio je da je problem da se daju obećanja da će, ako do 10. decembra ne bude rješenja, uslijediti jednostrano proglašenje nezavisnosti, a da je moguće da to jednostrano priznaju i neke države.

Na opasku da su čelnici kosovskih Albanaca odbacili srpski prijedlog i ponovili da će poslije 10. decembra, ako ne bude rješenja, Priština jednostrano proglasiti nezavisnost Kosova, Jeremić je rekao da će se "nastaviti razgovori o srpskom prijedlogu u Beču". Prva runda direktnih pregovora Beograda i Prištine u nastavku pregovaračkog procesa održana je 28. septembra u New Yorku. Stavove Srbije je na tom sastanku zastupala delegacija na čelu s predsjednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom.