Svijet
154

Završen 25. Ekonomski forum Centralne i Istočne Evrope u Poljskoj

FENA
Teme posljednjeg dana 25. Ekonomskog foruma Centralne i Istočne Evrope, koji se održava u Poljskoj, bile su Evropska unija (EU) i njeni susjedi.

Kada je u pitanju region Balkana i, konkretno, Bosna i Hercegovina, posebno interesantan panel bio je "Evropske perspektive Balkana: Politike za stabilnost i prosperitet".

Na panelu su učestvovali ekonomski analitičar i dopisnik iz Velike Britanije Andrew MacDowall, predsjednik Odbora za EU integracije Skupštine Crne Gore Slaven Radunović, Edmond Hajrizi iz Univerziteta za biznis i tehnologiju s Kosova, bivši predsjednik Republike Slovenije i profesor na Pravnom fakuletu u Ljubljani Danilo Turk i predsjednik Upravnog odbora Američko-bosanske fondacije i bivši poslanik u Parlamentu Federacije BiH Mirza Ustamujić.

Učesnici su obrazložili napore koje su zemlje zapadnog Balkana uložile u prethodnom periodu u cilju napretka, te afirmirali potrebu daljnjeg jačanja regionalne saradnje, jačanja državnih institucija i zajedničkog napora ka članstvu u EU.

  • Svima je jasno da se započeti reformski procesi u BiH moraju nastaviti. Ovim procesima trebaju doprinijeti svi segmenti društva, kako bi smo stvorili bolji i kvalitetniji okvir za prosperitetnu, evropsku BiH - istakao je Ustamujić.