CDU
0

'Zaustaviti širenje EU nakon pristupa Hrvatske'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjedništvo vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel na čelu prihvatilo je u ponedjeljak u Berlinu stranački program za iduće izbore za Evropski parlament, u kojem se ta stranka zauzima za prekid proširenja Evropske unije osim za Hrvatsku.

"CDU se u procesu proširenja zauzima za razdoblje oporavka u kojem će učvršćivanje identiteta i institucija EU-a imati prednost pred novim proširenjima. Iznimka od tog pravila može vrijediti samo za Hrvatsku", stoji u Evropskom programu CDU-a predstavljenom javnosti.

U programu pod nazivom "Jaka Evropa - sigurna budućnost" navedeno je da su nedavna proširenja, tokom kojih je Evropska unija s 15 članova porasla na 27, "proširila zonu sigurnosti" u Evropi te da je Njemačka "i politički i gospodarski" dobila porastom broja članica.

Istodobno se zaključuje da je proširenje iziskivalo "velike napore" te da stoga, osim za Hrvatsku, "do daljnjega" taj proces treba zaustaviti.

Program kršćanskih demokrata za evropske izbore istodobno zagovara "evropsku perspektivu" za zemlje "zapadnog Balkana".

"Za mnoge žitelje zapadnog Balkana i istočne Evrope Unija je postala simbolom otvorena i slobodna društva, mirna suživota, a time i nositelj nade za političku i gospodarsku budućnost. Evropska unija stoga mora pokazati odgovornost prema tim evropskim regijama. Evropska je perspektiva važna za reforme u tim zemljama", stoji u stranačkom programu.

CDU je i dalje za primjenu oblika "povlaštena partnerstva" umjesto punopravna članstva, što se posebice odnosi na Tursku.

"Kao uvjet za punopravno članstvo u Evropskoj uniji uvjet trenutačne sposobnosti prihvaćanja novih članova jednako je važan kao i kriterij ispunjenja svih političkih i gospodarskih uvjeta zemalja kandidata. Tu je prije svega sloboda mišljenja, ravnopravnost spolova, zaštita manjina i vjerske slobode. Stoga smatramo da je povlašteno partnerstvo pravo rješenje za odnos Turske i Evropske unije", navedeno je u europskom programu CDU-a.

Odbijanje punopravna članstva za Tursku proizlazi i iz zaključka da proširenje mora pridonijeti jačanju evropskog identiteta pa prema tome "samo evropske države mogu podnijeti zahtjev za punopravno članstvo".

Predsjedništvo CDU-a za glavnog kandidata te stranke na idućim izborima za Evropski parlament ponovno je izabralo sadašnjeg predsjednika EP-a Hans-Gerda Poetteringa.

Svojim programom CDU se predstavlja kao "evropska stranka" pozivajući se na tradiciju "evropskih otaca" Konrada Adenauera i Helmuta Kohla.