Assange o zatvorskom iskustvu
0

"Zatvorili su me sa pedofilima i ubicama djece"

Sarajevo-x.com
Julian Assange
Julian Assange
Osnivač WikiLeaksa Julian Assange koji je prošle sedmice pušten iz zatvora u Britaniji, izjavio je za španski list El Pais da nikada neće zaboraviti grozote koje je preživio tokom ekstradicijskog pritvora.

Assange tvrdi da je tokom ekstradicijskog pritvora bio zatvoren sa seksualnim prestupnicima i djecoubicama.

"Tu su bili neki ludi pedofili koji su cijelu noć pričali o svojim zločinima", kazao je osnivač WikiLeaksa.

No, u zatvoru su mu brojni čuvari davali podršku.

"Jedan čuvar mi je dao karticu na kojoj je napisao da on poznaje samo dva istinska heroja na svijetu, Martina Luthera Kinga i mene", ispričao je Assange prisjećajući se svog boravka u zatvoru Wandsworth u Londonu.

Osim boravka sa ubicama i pedofilima za Assangea je i zatvorska hrana bila noćna mora. Dok je jeo rižu zagrizao je komad metala i slomio zub.

"Ne znam ko je stavio metal u tanjir, a možda je to bila samo slučajnost. Stavio sam zub u jednu vrećicu, međutim kad sam se vratio iz teretane više ga nije bilo. Vjerovatno će se uskoro naći na eBayu", našalio se Assange, dodavši da je zub vjerovatno sklonjen kako ne bi bilo dokaza da se takvo nešto i dogodilo.

Osnivač WikiLeaksa, kazao je i to da su mu pristizale brojne prijetnje smrću iz SAD-a.

"Moj sin Daniel, moj advokat i ja neprestano dobijamo prijetnje smrću, većinom od članova oružanih snaga SAD-a."

Julian Assange je još jednom negirao optužbe da je u Švedskoj počinio seksualna krivična djela.

"Nije se desilo ništa što bi normalna osoba nazvala silovanjem. Ne sviđa mi se da pored svog imena vidim riječ 'silovanje'. Nikada nisam imao seksualni odnos s djevojkom koja prije toga nije dala svoj pristanak", istakao je Assange za El Pais, prenosi Daily Mail.