Svijet
0

Zatvorenici u Guantanamu nemaju pravo osporavanja odluke o pritvoru

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki Žalbeni sud u Washingtonu u utorak je donio odluku prema kojoj stotine stranih državljana zatvorenih u vojnom zatvoru u Guantanamu na Kubi, neki od njih već pet godina, nemaju pravo osporavati odluku o njihovom pritvaranju pred američkim sudovima.

Tročlano vijeće Žalbenog suda je s dva glasa za i jednim protiv donijelo presudu kojim je potvrdilo da Zakon o vojnim komisijama iz 2006. godine ne dopušta zatvorenicima da sudu u SAD-u podnesu žalbu na odluku predsjednika Georga W. Busha da ih se drži u zatvoru neograničeno vrijeme bez optužbi, bez izgleda za oslobađanje.

Mnogi od oko 400 zatvorenika, koliko ih je u zatvoru američke vojne baze Guantanamo, tražili su preko "pro bono" advokata da pokušaju osporiti odluku o njihovom zatvaranju na temelju tzv. habeas corpus akta - po kojem se krivca mora izvesti pred sud.

Zakon o vojnim komisijama, koji je Kongres donio prošle jeseni na traženje predsjednika Busha, ukinuo je zatvorenicima iz Guantanama to temeljno pravo.

Pozivajući se na taj zakon, predsjedajući sudac vijeća Žalbenog suda Raymond Randolph naveo je u obrazloženju odluke da "savezni sudovi nisu nadležni za te predmete", prenijela je Hina.

Odlukom suca Randolpha i Davida B.Sentellea stotine predmeta pred nižim sudovima bit će odbačeno.

Sutkinja Judith W. Rogers, u izdvojenom je mišljenju istakla da "okružni sudovi imaju mogućnosti prilagoditi te postupke značajnim interesima vlade u zaštiti nacionalne sigurnosti".

Odluka Žalbenog suda sigurno će biti osporavana pred Vrhovnim sudom, koji je prošle godine odbacio prvotni plan administracije da zatvorenicima u Guantanamu, koje naziva "neprijateljskim borcima", sude vojne komisije.