Svijet
0

Zatvara se posljednja ruska baza u Gruziji

FENA
Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
S potpisivanjem dokumenta o primopredaji ruske vojne baze Batumi gruzijskom ministarstvu odbrane od utorka su zvanično prestali da postoje i funkcioniraju ruski vojni objekti u Gruziji.

Akte o primopredaji u Batumiju su potpisali zamjenik gruzijskog ministra odbrane Batu Kutelija i zapovjednik ruske vojske u Zakavkazju Andrej Popov.

Popov je kazao da će tri objekta ove baze u ovom mjesecu ostati na raspolaganju Rusima, a 15. novembra krenut će posljednji konvoj s automobilskom i inženjerskom tehnikom i imovinom. Nakon toga u Batumiju će ostati "mali broj oficira i vojnika, koji će za dvije sedmice napustiti Gruziju".

U Moskvi je nedavno najavljeno da će posljednji ruski vojnik napustiti Gruziju do 1. decembra ove godine. Jedan konvoj s oružjem, vojnom tehnikom i imovinom Rusije napustio 12. rusku vojnu bazu 9. novembra.

Ove godine je iz ruskih vojnih baza u Gruziji povučeno više od 500 komada vojne tehnike i oko 2000 tona materijala i tehnike. Povlačenje je počelo 2005. godine, prenijele su agencije.

Baza u Batumiju, po sporazumu potpisanom u Sočiju marta prošle godine, kojim su utvrđeni rokovi i način povlačenja ljudstva i tehnike iz dvije ruske baze u Gruziji, trebalo je da bude zatvorena do 1. oktobra naredne godine.

Povlačenje ruskih baza iz Gruzije obavlja se u skladu s sporazumom potpisanom u Istanbulu 1999. godine i zajedničke izjave o povlačenju ruskih baza s gruzijske teritorije koje su potpisali šefovi diplomatije Sergej Lavrov i Salome Zurabišvili 30. maja 2005. godine.