1,75 biliona dolara
36

Zastupnički dom Kongresa SAD-a prihvatio ambiciozni plan za socijalno zbrinjavanje i zaštitu okoliša

B. R.
Nancy Pelosi (Foto: EPA-EFE)
Nancy Pelosi (Foto: EPA-EFE)
Zastupnički dom američkog Kongresa danas je prihvatio plan za socijalnu zaštitu i zaštitu okoliša vrijedan 1,75 biliona dolara. Ovaj plan sada treba razmatrati Senat.
Ovakva odluka je bila očekivana s obzirom na to demokrate imaju većinu u Zastupničkom domu. Republikanci su se oštro protivili ovom planu.

Predsjednik Sjedinjenih Američki Država Joe Biden je poručio da je ovo veliki korak naprijed. Očekuje da će ovim planom, koji je nazvan "Izgradite bolje", biti stvorena bolja ekonomija. Kako je rekao, to će biti ekonomija za radničku i srednju klasu.

Za predsjedavajuću Zastupničkog doma Kongresa, demokratkinju Nancy Pelosi ovaj plan je historijski. Prema njenim riječima, ovo je najveće što su ikada uradili. Poručila je da je ovaj plan za sve one koji istinski brinu o okolišu.

Ovim planom je predviđeno da se stotine milijardi dolara potroše na poboljšavanje socijalnog statusa građana i ublažavanje posljedica klimatskih promjena.

Sada je na Gornjem domu, Senatu Kongresa da razmotri ovaj plan. Nezavisni senator ljevičar Bernie Sanders je naglasio da će "slušati zahtjeve Amerikanaca".

Prema pisanju lista Gaurdian, riječ je o vrlo ambicioznom planu kojim se, između ostalog, namjerava osigurati predškolsko obrazovanje za svu djecu, sniziti cijene lijekova na recept za starije osobe, omogućiti radne dozvole za milione migranata i boriti se protiv klimatskih promjena.

Podsjećamo, oba doma Kongresa nedavno su prihvatili infrastrukturni plan vrijedan 1,2 biliona dolara.