Neobična moda
6

Zašto su u vrijeme kraljice Elizabete I. pocrnjeli zubi bili statusni simbol

B. H.
Foto: Armada: 12 Days to Save England
Foto: Armada: 12 Days to Save England
Kraljica Elizabeta I. bila je jedan od najistaknutijih monarha u engleskoj historiji, poznata po svojoj snažnoj vladavini, inteligenciji i ikoničnom smislu za modu. Također je bila poznata po svom prepoznatljivom izgledu, koji je uključivao izrazito blijedu put i crne zube.

Iako se crni zubi mogu činiti kao znak loše dentalne higijene, u elizabetanskoj Engleskoj oni su se zapravo smatrali simbolom bogatstva i statusa.

Da bi se razumjelo zašto su se crni zubi smatrali modernim tokom vladavine Elizabete I. važno je razmotriti historijski i kulturni kontekst tog vremena. U to je vrijeme šećer bio skupa luksuzna roba koja je bila dostupna samo bogatima. Potrošnja šećera također je bila usko povezana s proizvodnjom i konzumacijom zaslađenih pića, uključujući čaj i kafu, koji su također bili skupi i smatrani luksuzom. U tim su pićima uživale prvenstveno više klase, koje su mogle priuštiti redovno uživanje u njima.

Međutim, šećer koji se koristio za zaslađivanje ovih pića nije bio rafinirani bijeli šećer kakav poznajemo danas. Umjesto toga, bila je to tamna, ljepljiva tvar poznata kao "tamni šećer", koja je proizvedena kroz intenzivan proces koji uključuje iskuhavanje soka od šećerne trske. Ovaj proces je ostavio šećer s prepoznatljivim okusom poput melase, ali ga je ostavio i s visokom razinom nečistoća koje su uzrokovale da pocrni kada je bio izložen zraku.

Portret iz vremena vladavine Elizabete I.
Portret iz vremena vladavine Elizabete I.

Budući da je šećer bio tako skup i smatran luksuznom robom, pocrnjeni zubi bili su znak da neko može priuštiti redovnu konzumaciju ovih zaslađenih pića. Zapravo, ljudi bi često namjerno crnili svoje zube trljajući ih mješavinom octa i strugotina od željeza, što bi stvorilo crnu mrlju koja se smatrala popularnom.

Za kraljicu Elizabetu I. pocrnjeni zubi su također bili znak njezina statusa monarha. Njezini pocrnjeli zubi možda su bili rezultat lijekova koje je koristila za liječenje raznih bolesti i zdravstvenih problema s kojima se susrela tijekom života. Ti su lijekovi često sadržavali sastojke poput željeza i sumpora, zbog kojih zubi s vremenom mogu pocrnjeti.

Uprkos činjenici da su se pocrnjeni zubi smatrali modernim u elizabetinskoj Engleskoj, važno je napomenuti da je to bio trend koji je bio ograničen na više klase. Za niže slojeve, crni zubi još uvijek su se smatrali znakom loše dentalne higijene i smatrali su ih znakom siromaštva i niskog statusa. Međutim, za bogate i elitu, crni zubi bili su znak bogatstva, statusa i luksuza.