Svijet
13

Zašto su Syed Rizwan Farook i Tashfeen Malik ubili 14 osoba: Policija sumnja na terorizam

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Policija u američkom gradu San Bernardino još uvijek ne zna motiv napada u Centru za javno zdravlje. Napadači, bračni par Syed Rizwan Farook i Tashfeen Malik ubili su 14 osoba, a povrijedili 21 osobu.

Farook i Malik bili su u braku dvije godine i imali su šestomjesečnu bebu, koju su prije izvršenja napada ostavili kod bake, kojoj su rekli da imaju zakazano kod doktora.

Farook je imao američko državljanstvo, diplomirao je 2009. godine kada je postao stručnjak za okoliš u okrugu San Bernardino. Pet godina radio je u Centru za javno zdravlje, gdje se i dogodio napad. U trenutku napada u Centru se održavala zabava, na kojoj s enalazio i Farook, ali je napustio zgradu i prema tvrdnjama svjedoka bio je ljut. Ubrzo se vratio sa svojom suprugom i počeo pucati.

Motivi napada su nejasni, naročito ako se zna da nije bio u opasnosti da izgubi posao, i to da nije imao kriminalni dosije.

Ovaj bračni par iza sebe nije ostavio nikakvu poruku, a njegova porodica je također u šoku, i kako su izjavili medijima ne mogu ni slutiti zbog čega se napad dogodio.

Kolege na poslu su ga opisale kao tihog i ljubaznog, i osobu koja nije previše komunicirala sa drugima.

Policija je potvrdila da sve upućuje na to da je napad pripreman. Farook i Malik bili su naoružani puškama i poluautomatskim pištoljima. Oružje je kupljeno legalno.

Poginuli su bježeći od policije u vatrenom obračunu, tako što je Malik vozila automobil a Farook pucao prema policajcima.