Svijet
10

Zašto piloti palog aviona nisu poslali SOS signal?

Klix.ba
Posljednji trenuci leta aviona Germanwingsa prekriveni su velom misterije nakon što su kontrolori aviosaobraćaja objavili da nisu primili SOS signal od njegovih pilota.

U letjelici koja je jutros pala u francuskim Alpama poginulo je svih 144 putnika i šest članova posade, među kojima su bile i dvije bebe i 16 djece iz jedne škole u Njemačkoj.

Iako se avion okrenut nosem prema tlu za osam minuta strmoglavio sa visine od 11.000 metara, izvori bliski istrazi tvrde da aviokontrolori nisu primili nikakav poziv u pomoć.

U prvim izvještajima citiran je izvor iz francuske avijacije koji je rekao da su piloti izdali signal za uzbunu i zahtijevali pomoć, ali su zvaničnici civilne avijacije naknadno negirali te tvrdnje.

"Kontrola zračnog saobraćaja je odlučila proglasiti da je avion u nevolji jer nije bilo kontakta sa njegovom posadom", kazao je izvor agencije AFP.

Izvršni direktor Germanwingsa Thomas Winkelmann objasnio je da se letjelica počela spuštati u 10:45 minuta, odnosno minutu nakon postizanja visine od oko 11.500 metara. Pad je trajao osam minuta, a sa radara je letjelica nestala u 10:53, kada je postalo jasno da se srušila.

Foto: EPA
Foto: EPA

Krhotine aviona pronađene su u blizini Barcelonnette u nepristupačnom dijelu Alpa. Na terenu je oko 150 spasilaca i policajaca, a zvaničnici su upozorili da bi proces pronalaženja i odvoženja tijela mogao potrajati više dana.

"Moguće je da su piloti poslali SOS signal, ali da ga kontrolori aviosaobraćaja nisu primili. Istraga zapisa na crnim kutijama će dati više detalja o ovom događaju", kazao je za Daily Mail stručnjak u oblasti avijacije Chris Yates.