Egzistencijalna pitanja
28

Zašto je 190 miliona gladnih u Indiji koja je jedan od najvećih proizvođača hrane na svijetu

B. R.
Lanac snabdijevanja hranom je veliki problem u Indiji (Foto: EPA-EFE)
Lanac snabdijevanja hranom je veliki problem u Indiji (Foto: EPA-EFE)
Riža, pšenica, mlijeko i šećerna trska - sve to proizvodi se u Indiji koja je jedan od najvećih svjetskih proizvođača poljoprivrednih proizvoda. Uprkos tome, milioni Indijaca gladuju.

Amit Sharma iz prehrambene kompanije Bunge je nedavno na marginama singapurskog događaja posvećenog trgovini izjavio za CNBC da je glad najveći problem u najmnogoljudnijoj državi na svijetu. Prema njegovim riječima, milioni gladuju, a i onda kada dobiju hranu, nije dovoljno hranjiva.

Prema sadržaju kalorija, vjerovatno je upravo Indija drugi najveći proizvođač hrane na svijetu. S druge strane, prema nedavno objavljenom Globalnom indeksu gladi, ova zemlja je bila na 111. mjestu od 125 zemalja. Broj Indijaca koji gladuju je okarakterisan kao ozbiljnim.

Indija ima 1,4 milijarde stanovnika i u njoj je jedna četvrtina od ukupnog broja pothranjenih ljudi u svijetu. Preciznije, u ovoj državi je 190 miliona gladnih.

Logistika i lanac snabdijevanja

Veliki dio problema je u logističkim zastojima. Kako je izjavio Sharma, jedini razlog za to jeste što ne postoji lanac snabdijevanja. Prema podacima Ministarstva trgovine Sjedinjenih Američkih Država, indijska loša infrastruktura je za posljedicu imala 40 posto gubitaka nakon žetve pojedinih proizvoda.

Gubici nakon žetve odnose se na hranu koja je izgubljena u lancu snabdijevanja, i to od berbe usjeva do potrošnje. Povrće i voće su brže kvarljivi kada nema hladnjača, tj. hrana propada u skladištima. Američke vlasti su kao još jedan razlog za to što veliki broj stanovnika Indije gladuje istakli neučinkovit sistem distribucije hrane, stroge propise te nedostatak obrazovanja poljoprivrednika.

Problem je dodatno teži zbog toga što raste srednja klasa koja traži više hrane, i to kvalitetnije hrane. Garima Jain iz kompanije Louis Dreyfus je istakla da će se u Indiji povećavati potrebe za proteinima.

Indijski protekcionistički pristup

Indija je najveći proizvođač mlijeka u svijetu i drugi najveći proizvođač riže, pšenice, povrća i voća. Sebe predstavlja kao "samostalnom i međunarodno konkurentnom" državom. Međutim, njene vlasti su zbog nestabilnih zaliha i cjenovnih promjena ključnih prehrambenih proizvoda prošle godine odlučile da ograniče izvoz.

U cilju da ublaže rast cijena na domaćem tržištu, od decembra do marta prošle godine su zabranile izvoz luka. Vlasti su u oktobru produžile i ograničenja na izvoz šećera, a ta ograničenja počela su se primjenjivati u septembru.

Kao najveći svjetski izvoznik riže u julu je zabranila izvoz bijele riže. Cijene paradajza, koji je Indijcima vrlo važna namirnica, prošle godine su naglo porasle zbog nepovoljnih vremenskih uslova, prenosi CNBC.