Mučenja u tajnom zatvoru
0

Zarobljenicima u Iraku puštali struju kroz genitalije

Sarajevo-x.com
Foto: Screenshot BBC
Foto: Screenshot BBC
Zarobljenici koji su držani u tajnom zatvoru u Bagdadu prošli su 'rutinsko' mučenje, koje uključuje elektrošokove i seksualno zlostavljanje, objavila je organizacija Human Rights Watch.

Do ovih saznanja došlo se na osnovu intervjua s više od 40 ljudi, uključujući i jednog Britanca koji je za mučenja okrivio ispitivače iračke vojske. Organizacija ističe kako su priče vjerodostojne i dosljedne.

Iračke vlasti opovrgavaju postojanje tajnih centara za pritvor, no, navoda o zlostavljanjima svakako je bilo.

Godine 2006. UN-ov specijalni izvjestitelj je naveo kako je situacija s mučenjima "izmakla kontroli" te da je možda gora nego u vrijeme Saddama Husseina.

Više od 400 zatvorenika je potvrdilo da su bili zatočeni u tajnom zatvoru u jednoj aviobazi u Bagdadu.

Jedan od njih, 68-godišnji muškarac s britanskim i iračkim državljanstvom, rekao je kako su teško premlaćivani, seksualno zlostavljani, te da su im mučitelji čak puštali struju kroz genitalije.

Human Rights Watch navodi kako se njemu i ostalim zatvorenicima stavljalo na teret pomaganje i podržavanje terorizma, iako niko od njih nije i službeno bio optužen. I ostali zatvorenici koji su pušteni iz tajnog zatvora pričaju slične priče.

"Mučenje bi počeli tako što bi stavili plastične kese na naše glave. Potom bi nas mučili elektrošokovima nakon što bi naša tijela polili vodom", rekao je jedan bivši zatvorenik.

Tajni zatvor je sada zatvoren. Neki od zarobljenika su pušteni, ali ih je većina premještena u druge zatvore.

I dok iračka vlada ističe kako su zlostavljanja u zatvorima 'endemična', Human Rights Watch tvrdi da ima dokaze o sistematskim i rutinskim mučenjima.

Britanska ambasada u Bagdadu također ima saznanja o britansko-iračkim zarobljenicima u Iraku, a konzularni dužnosnici su ih posjećivali i pružali im pomoć, javio je BBC.