Nisu klonuli duhom
0

VIDEO / Zarobljeni čileanski rudari snimili videoporuku

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Čileanski rudari, koji su još od početka augusta zarobljeni u rudniku, snimili su video koji pokazuje njihov život duboko pod zemljom. Video je snimljen kamerom koju su im spustili niz usku rupu, koja je rudarima jedina veza sa površinskim svijetom, javlja BBC.

Na videosnimku vidi se da su rudari bez majica, bradati, ali relativno zdravi, rekao je čileanski ministar zdravstva, Jaime Manalich.

Rudari su zarobljeni u rudniku od 5. augusta a do njihovog oslobađanja mogla bi proći četiri mjeseca.

Jedan od zarobljenih opisao je njihovo stanje riječima: "Dobro smo se organizovali ovdje. Zabavljamo se, održavamo sastanke, pravimo planove i molimo se."

Ministar Manalich je izjavio da su rudari izgubili na kilaži, dehidrirali, ali da su i dalje relativno zdravi.

Rudarima je u srijedu saopćeno da će možda biti potrebna i četiri mjeseca da ih spase. Manalich je rekao da su vijest primili mirno.

Istovremeno, njihove porodice pokrenule su tužbu protiv vlasnika rudnika i vladinih inspektora. Optužili su vlasnike rudnika "San Jose" da nisu ispoštovali osnovne odredbe o sigurnosti rudnika, a inspektore su optužili za nemar nakon što su dozvolili ponovno otvaranje rudnika poslije nesreće koja se dogodila 2008. godine.

Zbog pokretanja parnice, sudija je naredio zamrzavanje imovine rudnika, čija je vrijednost 1,4 miliona eura.

Čileanski kongres istražuje nesreću, a predsjednik Sebastian Pinera obećao je da će kazniti svakoga ko je odgovoran za ovu nesreću.