Pakistan
0

Zardari spreman da pregovara s talibanima

FENA
Asif Ali Zardari (Foto: AP)
Asif Ali Zardari (Foto: AP)
Predsjednik Pakistana Asif Ali Zardari izjavio je u petak da je spreman razmotriti da ponovo pregovara s talibanima u njegovoj zemlji i da Islamabad nikada nije zatvorio vrata pregovorima s pobunjenicima.

"Nikada nismo zatvorili dijalog. Imali smo sporazum koji su oni prekršili. Pregovori će biti obnovljeni kada oni budu osjetili da smo dovoljno jaki i kada budu shvatili da ne mogu pobijediti. To će biti bolan, težak zadatak, ali poraz nije opcija", rekao je Zardari u intervjuu američkoj agenciji AP.

Pakistanska vlada je prošle godine postigla sporazum s talibanima u dolini Svat kojim su pobunjenici dobili kontrolu nad tim regionom. Talibani su, međutim, prekršili dogovor i prešli u drugi region, na šta je Islambad odgovorio sveobuhvatnom vojnom ofanzivom.

Iako su neki američki i britanski političari predlagali pregovore sa talibanima kao jedini način da se dobije rat, mnogi u administraciji SAD-a i drugih pakistanskih saveznika javno su pozivali Islamabad da nastavi da se bore protiv pobunjenika, a ne da s njima razgovara.

Zardari je rekao da pakistanska vojska čini više nego ikada i da je očistila dolinu Svat i Južni Vaziristan od pobunjenika, prenio je AP.

"Sada imamo više vojnika na granici i izgubili smo više vojnika u ovom ratu nego bilo ko drugi", rekao je predsjednik Afganistana, dodajući i da je njegova zemlja u sukobima s talibanima izgubila i najviše svojih građana.

Zardari je odbacio navode da neki pripadnici pakistanskih vlasti znaju gdje se nalazi Osama bin Laden, istakavši da međunarodna zajednica, za razliku od Afganistana, ima svu potrebnu modernu tehnologiju.

Predsjednik Afganistana je pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne u snabdijevanju njegove vojske bespilotnim letelicama i drugom opremom, kao i u otvaranju međunarodnog tržišta za pakistansku trgovinu i proizvode.

Zardari je u utorak razgovarao s britanskim premijerom Davidom Kamerunom o unapređenju trgovine i saradnje u borbi protiv terorizma, o situaciji u Afganistanu i pomoći ljudima pogođenim poplavama.

Savez Pakistana i Velike Britanije Zardari je opisao kao prijateljstvo koje nikad neće biti prekinuto, bez obzira na probleme sa kojima se budu suočavali.

Mnogi su kritikovali Zardarija što je otputovao u London u trenutku kad se njegova zemlja suočava s najvećim poplavama u posljednjih 80 godina, ali on i dalje vjeruje da uživa podršku velikog broja Pakistanaca.

"Mislim da vođe ne treba da gledaju naslove u novinama. Treba da sačekaju sud historije", rekao je Zardari.