Svijet
54

Zapaljiv govor Netanyahua: Iran promoviše smrt, teror i tiraniju i ne smije praviti nuklearno oružje

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu održao je govor danas u Washingtonu, obrativši se predstavnicima i senatorima Kongresa SAD-a.

Netayahu je na početku istaknuo kako je svjestan toga da je njegov govor predmet velikih kontroverzi, no kako njegov dolazak i namjera nisu političke prirode.

Izrazivši zahvalnost, kako demokratima, tako i republikancima na podršci, Netanyahu je prisutnima poručio kako "bez obzira na kojoj strani sjedite, uz Izrael ste", nakon čega je uslijedio aplauz u sali Kongresa.

"Veza između SAD-a i Izraela je uvijek bila izvan politike i tako mora ostati. Mi dijelimo sličnu sudbinu, obećane smo zemlje. Cijenimo sve što je Obama napravio za Izrael, u svim trenucima je bio uz nas i uvijek ću mu biti zahvalan na tome. Zahvalni smo i američkom kongresu na svoj podršci koju ste nam pružili. Hvala ti Ameriko na svemu što si napravila za Izrael", kazao je Netanyahu.

Dodao je kako je u SAD došao da govori o temi izuzetno važnoj za izraelski narod - mogućnosti da Iran razvije atomsku bombu.

"Ono što Iran radi je antisemitizam sa novom tehnologijom, oni otvoreno kažu kako Izrael mora biti uništen. Iranov režim je velika prijetnja ne samo Izraelu, nego i čitavom svijetu. Iran dominira na Bliskom Istoku, a promoviše smrt, tiraniju i džihad. Njihov je režim radikalan, a ideologija utemeljena u militantnom islamu. Mi moramo spriječiti taj teror Irana, on će uvijek biti neprijatelj i Izraela i Amerike. Borba između Irana i IDIL-a je zapravo borba za vladavinu, oboje se bore za pobjedu militantnog islamskog carstva, samo se međusobno ne slažu oko toga ko će biti vladar. Nema tu mira ni za kršćane, ni Jevreje, ni Amerikance, ni muslimane koji ne slijede njihova srednjovjekovna shvatanja", poručio je Netanyahu, podcrtavši još jednom kako Iran ne smije praviti nuklearno oružje, te kako je spoj IDIL-a i nuklearnog oružja najveća opasnost koju ne smiju dozvoliti.

Današnjem govoru je prisustvovao i dobitnik Nobelove nagrade za mir Eli Vizel, čovjek koji je preživio Holokaust, kojem se Netanyahu posebno obratio.

"Evi, želio bih da ti mogu obećati da su lekcije historije naučene. Nažalost, to ne mogu, ali ti mogu obećati da su dani kad Jevreji ostaju pasivni pred svojim neprijateljima gotovi. Mi Jevreji se možemo braniti sami. Čak i ako Izrael bude morao stajati sam, stajat ćemo. Ali znamo da nećemo stajati sami, znamo da je Amerika uz nas", zaključio je Netanyahu na kraju svog obraćanja predstavnicima i senatorima Kongresa SAD-a.