Češka
0

Zamijenjene bebe vraćene biološkim roditeljima poslije godinu dana

FENA
Dvije bebe u Češkoj Republici koje su slučajno zamijenjene pri rođenju vraćene su u utorak svojim biološkim roditeljima. Zbog ovakvog propusta, iz bolnice su otpuštene dvije bolničarke, a roditelji jednako kao i jednogodišnje djevojčice pod budnim su okom psihologa zbog traumatičnog događaja.

Roditelji su odlučili da zamijene djevojčice nakon što su DNK testovi pokazali da su odnijeli kućama pogrešne bebe. Nakon toga su bili nekoliko sedmica na savjetovanjima.

Oni su ubrzali datum planiranog povratka nakon što su posiholozi upozorili kako će djevojčicama škoditi svako otezanje, javio je BBC. Bolnica u kojoj su rođene otpustila je dvije sestre i pozvala je na dsciplinsku odgovornost još pet članova bolničkog osoblja zbog zabune.

Dvije djevojčuice, Nikola i Veronika, rođene su u Trebicu, 165 km jugoistočno od Praga, 9. decembra prošle godine.

Greška medicinskog osoblja, međutim, nije izašla na svjetlo dana ni nakon devet mjeseci kada je jedan od očeva - koji ima tamnu kosu i tamne oči - uočio da njegova plavokosa i plavooka kći ne liči na njega.

Nakon što su se odlučili na razmjenu, roditelji dvoje djece prošli su intenzivan tok pripreme. Oni su imali sesije sa socijalnim radnicima i psiholozima i počeli su obavljati kratke ali česte posjete jedni drugima.

Prvobitni plan je bio da se zamjena obavi na Novu godinu, ali su roditelji odlučili da to ubrzaju nakon što su ih psiholozi upozorili da bi djevojčice mogle postati svjesne svog okruženja te formirati snažnu privrženost zamjenskim roditeljima.

"Interesi odraslih su ostavljeni postrani za dobrobit djece", navele su praške novine Dnevni Monitor riječi Milana Smejka, rođaka jednog od parova.

Sada će djevojčice proslaviti svoj prvi rođendan sa svojim biološkim roditeljima.