Diplomatski rat
19

Zaharova ušla u raspravu sa Fajon, podsjetila je na stav Slovenije o ratu u Iraku

V. K.
Marija Zaharova i Tanja Fajon (Foto: EPA-EFE)
Marija Zaharova i Tanja Fajon (Foto: EPA-EFE)
Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova osvrnula se na izjavu šefice diplomatije Slovenije Tanje Fajon koja je izjavila kako je Rusija izabrala put u kojem se ne poštuju međunarodna pravila.

U obraćanju na Telegramu, Zaharova je napravila digresiju na izjavu Fajon te je podsjetila šeficu diplomatije Slovenije na izjavu Ljubljane o invaziji na Irak.

"Prije intervencije SAD-a i njihovih vazala, Slovenije je djelovala s proameričke pozicije, optužujući režim Sadama Huseina da predstavlja prijetnju svjetskoj zajednici. Konkretno, u februaru 2003. Ljubljana je potpisala deklaraciju u kojoj se podržava stav Washingtona. Američki ministar odbrane Donald Ramsfeld tada je tvrdio da je Slovenija dio američke koalicije", navela je Zaharova.

Nakon toga osvrnula se na početak rata u Iraku.

"Nakon početka bombardovanja iračke teritorije, slovenska vlada izdala je službeno saopćenje u kojem je izrazila žaljenje u vezi sa izbijanjem neprijateljstava. Premijer Anton Rop je obećao da slovenski vojnici neće učestvovati u ratu", poručila je ruska zvaničnica.

Ipak, podsjetila je, vojnici iz Slovenije učestvovali su u NATO misiji obuke u Iraku od 2006. godine.

"Ova odluka nije naišla na razumijevanje u zemlji zbog čega su kasnije povučeni. Prema izvještajima misije, Ljubljana je također obezbijedila puške AK-47, šljemove i druga sredstva", rekla je Zaharova.

Naglasila je kako Slovenija učestvuje i u drugim misijama pod pokroviteljstvom SAD-a.

"Vojno osoblje Slovenije je dio američke antiterorističke koalicije u Siriji i Iraku od 2016. godine. Vjerovatno se podrazumijeva da su ovo ispravne promjene u međunarodnom pravu?", zaključila je Zaharova.

Inače, u kompletnoj izjavi, Fajon je izjavila kako se svi moraju pobrinuti za brigu o međunarodnom pravu i zaista ga poštovati.

"Ne smijemo ga mijenjati kada države odaberu put u kojem ga neće poštovati. Rusija je izabrala ovaj put. Ispostavlja se da postoje države koje poštuju pravila i one koje poštuju nacionalne interese koji prevazilaze pravila. To je ono što se dešava", rekla je Fajon.