Svijet
0

Za britanski parlament ugovor o Evropskoj uniji samo na francuskom jeziku

FENA
Poslanicima britanskog parlamenta su vlada Gordona Browauna i Evropska komisija dostavili prijedlog novog ugovora o Evropskoj uniji samo na francuskom jeziku.

Verzija tog važnog dokumenta koji ima 277 strana će na engleskom jeziku, otkriva današnji Daily Telegraph, biti omogućena tek idućeg mjeseca kada britanski poslanici budu na odmoru. Oni će se vratiti sa odmora u oktobru i imat će samo deset dana da se izjasne o takozvanom evropskom ustavu.

To znači da je praktično, ocjenjuje londonski list, britanskim poslanicima onemogućena normalna rasprava o tom izuzetno važnom dokumentu.

Opozicioni ministar inostranih poslova u sjenci, konzervativac William Haig je izjavio da je to još jedno vladino "gušenje demokratske rasprave" i ocijenio da premijer Gordon Brown želi da Britanci o ugovoru o EU znaju što je manje moguće. To je, smatra Haig, još jedan dokaz o nedemokratskoj prirodi cijelog evropskog projekta.

Iako su vladajući laburisti na izborima 2005. godine obećali referendum o "evropskom ustavu", premijer Brown je odbacio tu mogućnost i namjerava da se o tom dokumentu izjasni samo parlament, koji sada ima samo deset dana da o tome raspravlja.

Londonski list ukazuje da su evropski lideri suspendirali uobičajenu praksu da se dokumenti štampaju na najmanje tri jezika, njemačkom, francuskom i engleskom, jer im se žuri da što prije proguraju taj dokument.