Kina
0

Xinhua pokreće TV servis na engleskom jeziku

FENA
Najveća kineska državna novinska agencija Xinhua pokrenut će 1. maja probno emitiranje svoje 24-satne globalne televizijske mreže na engleskom jeziku, koja će službeno početi rad 1. jula.

Agencija je saopćila da će probno emitiranje servisa na engleskom jeziku obuhvatiti vijesti, specijalne izvještaje i vremensku prognozu, ali nije precizirala u kojim zemljama će kanal putem kojeg će se servis emitirati biti dostupan, javio je Associated Press.

"Xinhua će ponuditi alternativan izvor informacija za gledatelje u svijetu u cilju promoviranja mira i razvoja tumačenjem svijeta u globalnoj perspektivi", izjavio je predsjednik agencije Li Congjun na svečanosti u petak.

Posljednjih godina Kina je najavljivala da će u agenciju Xinhua, Kinesku centralnu televiziju (CCTV) i list Komunističke partije Zemin Zibao uložiti značajna novčana sredstva kako bi poboljšala ugled svojih državnih medija u inozemstvu.

Kineske vlasti negoduju zbog izvještavanja svjetskih medija o osjetljivim pitanjima iz zemlje, kao što je poštovanje ljudskih prava i optužuju te organizacije da su pristrane i da se usredotočuju na negativne događaje.

Xinhua je u januaru pokrenula televizijske programe na kineskom jeziku u azijskim i pojedinim europskim zemljama, dok je CCTV prošle godine počeo emitiranje 24-satnog televizijskog programa u 22 arapske zemlje, čime je postao dostupan populaciji koju čini gotovo 300 milijuna ljudi.