Prvi put o ovim izazovima
16

Xi Jinping tokom govora u novogodišnjoj noći priznao da je kineska ekonomija u problemima

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kineska preduzeća se bore, a oni koji traže posao imaju problema s pronalaženjem posla, priznao je kineski predsjednik Xi Jinping tokom svog govora u nedjeljnoj novogodišnjoj noći.

Ovo je prvi put da je Xi pomenuo ekonomske izazove u svojim novogodišnjim porukama otkako ih je počeo davati 2013. godine. To je kritičan trenutak za drugu najveću svjetsku ekonomiju, koja se bori sa strukturnim usporavanjem obilježenim slabom potražnjom, pri čemu raste nezaposlenost i narušeno je poslovno povjerenje.

"Neka preduzeća su imala težak period. Neki ljudi su imali poteškoća u pronalaženju posla i zadovoljavanju osnovnih potreba", rekao je Xi u televizijskom govoru.

Međutim, istaknuo je da mu je rješavanje ovog problema u prvom planu.

"Učvrstit ćemo i ojačati zamah ekonomskog oporavka", konstatirao je Xi.

Nekoliko sati prije nego što je Xi govorio, Nacionalni biro za statistiku (NBS) objavio je svoje mjesečno istraživanje indeksa menadžera nabavke (PMI), koje je pokazalo da je fabrička aktivnost u decembru opala na najniži nivo u posljednjih šest mjeseci. Zvanični proizvodni PMI pao je na 49 prošlog meseca, sa 49,4 u novembru, navodi se u saopštenju NBS, prenosi CNN.

Ogroman proizvodni sektor u zemlji bio je slab veći dio 2023. godine. Nakon kratkog porasta ekonomske aktivnosti u prvom tromjesečju prošle godine, službeni proizvodni PMI se smanjio na pet mjeseci do septembra. Onda je opet pao ispod 50.

Kinesku ekonomiju muči niz problema, uključujući produženi pad imovine , rekordno visoku nezaposlenost mladih , tvrdoglavo niske cijene i rastući finansijski stres u lokalnim vlastima.

Peking se trudi da oživi rast i podstakne zapošljavanje, pošto je prošle godine uveo niz mjera podrške i obećao da će pojačati fiskalnu i monetarnu politiku 2024. godine.