Carl Bildt
0

"Wikileaks je učinio svijet manje sigurnim"

FENA
Carl Bildt (Foto: Arhiv)
Carl Bildt (Foto: Arhiv)
Internetska stranica WikiLeaks je "učinila svijet manje sigurnim" objavljivanjem više od 250.000 povjerljivih dokumenata američke diplomatije jer postoji "potreba" da se sačuvaju tajne komunikacije, kritizirao je u ponedjeljak švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt.

"To će oslabiti diplomatiju širom svijeta. To će oslabiti diplomatiju općenito, ali u prvom redu američku diplomatiju. Ja to vidim kao nešto što čini svijet manje sigurnim", izjavio je on za švedski državni radio (SR), prenio je AFP.

"Postoji potreba za povjerljivim komunikacijama između različitih vlada kako bi se moglo upravljati krizama i delikatnim situacijama", kazao je šef švedske diplomatije i dodao: "Od sada to više nećemo moći."

"To znači da ćemo se morati zadovoljiti megafonskom diplomatijom koja može, znam to iz iskustva, dovesti do više sukoba i problema", kazao je Bildt.

Svjetski diplomati su u ponedjeljak pokušali da organiziraju odgovor na otkrića WikiLeaksa, nakon što su mediji dan ranije objavili jedan dio sadržine iz 250.000 američkih diplomatskih dokumenata koje je prikupila ova internetska stranica.

Poziv saudijskog kralja Abdullaha Sjedinjenim Američkim Državama da napadnu Iran i informacije prema kojim je ova zemlja dobila od Sjeverne Koreje savršene rakete, dokumenti su koji su izazvali diplomatski i medijski šok.

Oko 820 dokumenata koji će tek biti objavljeni odnosi se na Švedsku, saopćio je WikiLeaks, dok je tabloid Expressen objavio da ih je većina u vezi sa švedskim predsjedavanjem Evropskom unijom prošle godine.

Prema pisanju Expressena, jedan američki dokument kritizira ovu skandinavsku zemlju zbog njene uloge predvodnice zemalja u Evropi koje su protiv sankcija Iranu.