Užasno stanje
63

WHO: Neki doktori u Gazi vrše amputacije bez anestezije

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Neki ljekari u Gazi obavljaju operacije, uključujući amputacije, bez anestezije, rekao je glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Christian Lindmeier.
Lindmeir je kazao da ništa ne opravdava užas koji trpe civili u Gazi naglašavajući njihovu očajničku potrebu za vodom, gorivom, hranom i sigurnim pristupom zdravstvenoj zaštiti kako bi preživjeli.

Ponovio je pozive Ujedinjenih nacija na neometan, siguran i siguran pristup za oko 500 kamiona pomoći dnevno - ne samo preko granice, već i sve do pacijenata u bolnicama, gdje su se obavljale operacije uključujući amputacije izvedena bez anestezije. Nivo smrti i patnje je teško shvatiti, dodao je.

Lindmajer je rekao i da je 16 zdravstvenih radnika ubijeno na dužnosti, ističući da su svaki napadi na zdravstvenu zaštitu zabranjeni međunarodnim humanitarnim pravom.

Podsjetimo da je od početka izraelskih napada na Pojas Gaze ubijeno više od 10.000 civila, a Ujedinjene nacije su saopćile da u ovom području svakih 10 minuta pogine jedno dijete.