Komentari (26)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
za rubriku vjerovali ili ne kod njih se grade NE za struju, a u Iranu je za bombu niko, niko kao ja, niko, niko kao ja
104 elektrane i pokrivaju oko 20 % a koji rizik eeee !!,,a Ameri ,vi odbijate sporazum iz KJota. ,vi niste normalni vi ko da zivite na marsu kao, to se vas netice...e vala do hoce nesto da se desi pa nek sve ide u 3 p i c k e m a t e r i n e kada su pitali ajnstajna dali ce biti 3 svjetski?! on je rekao neznam za 3 svjetski ali znam da ce se 4 ti voditi sa lukom i strijelom ..
Nevada je uvela zakon po kome 10% energije treba doci iz obnovljivih izvora. U njihovom slucaju najbolji izbor je sunce. Napravili su najvecu solarnu elektranu na svijetu. Najskuplje je kostala izrada ogledala koje moze da radi samo neka fabrika koja radi sajbe za kamione i pri cemu su kasnili sa isporukama Scania-i, Mercedesu itd itd pa su im placali penale. Da se pravi vise takvih elektrana postojala bi i \"dedicated\" fabrika i troskovi ne bi bili ni blizu sadasnjih. Energija nikako nije novac. Energija je sustinska stvar a novac fiktivna kategorija. Takodjer, nemojte zaboraviti geotermalnu energiju koja je sama dovoljna da napaja covjecanstvo sa energijom narednih 4000 godina.
Da se ne prepiremo. Samo dvije od mnogih kompanija koje rade na komercijalizaciji fuzije: - www.faraday.ru - www.generalfusion.com Sem toga ko ti kaze da ces za 150 godini biti negdje drugdje do na Zemlji ;-)
@ Grbavica II: Da, upravu si! http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=coal-ash-is-more-radioactive-than-nuclear-waste Rezerve uglja na planeti obuhvaca 860 938 miliona tona!! Mislim da je nuklearna energija naj bolji put za cistu okolinu. @Srbin. Svi nasi problemi ce biti rijeseni 2150e godine, ali tad necu biti ja da proslavim. :P
@Srbine brate, kontrolisana da kazem fuzija bi stvorila temperature izmedju 10 i 16mil ° C i nije josh ostvarena ko to moze kontrolisati?
interesantno da pravis istu gresku u tipkanju dva puta ;) prvo, nema tog izvora energije koji ce zadovoljiti eksponencijalni rast populacije drugo, sto se tice kontrolisane fuzije, dva projekta (koja vec traju 60 godina) su tek na pragu da izvuku istu kolicinu energije koliko je i ulozeno u pokretanje fuzije ta prica da je kontrolisana fuzija vec ostvarena je minder-naucna prica to mozes uz kafu raji prosipat trece, nije samo stvar energije, nego i njene konkuretnosti na trzistu ako je proces A daleko jeftiniji od procesa B, covjecanstvo ce ici tim putem, cak i ako je proces A opasniji mozes ti naci i hidrogen na jupiteru, koji cisto sagorijeva u vodu, ali se postavlja pitanje cijene (pare su u sustini energija)
104 20% pa koliko troistee, uz auta 6.0 vam nece nuklearka smanjit naftu, mozda mustang nuke izadje s pogonom na uranijum tako bi se sredili mamu vam
Sve je to uredu, ali niko ne prica o tome da je nuklearna energija ustvari najsigurnija energija na planeti. :) Vise vas truje Kakanj i Zenica od pola nukelarki na planeti.
Samo da ispravim gresku u kucanju. Nisu neutrini vec neutroni.
Edi, to za 20% se odnosi na povrsini Zemlje. Jednog dana kada ovladamo tehnologijom i uspijemo postaviti masine u orbitu Sunce ce nam proizvoditi vise energije nego li nam je potrebno za nase potrebe na Zemlji. Ali mozda mi to necemo docekati. Ono sto je vec moguce docekati je to iskopavanje helijuma-3 sa Mjeseca. Jer trnutno tokom fuzije neutrini unistavaju masineriju tako da je nemoguce pustiti je u proizvodnju. Helijum-3 ispusta mali broj neutrina tako da bi masine mogle raditi decenijama bez ostecenja. Ali treba doci do njega. Trenutno je najveci pomak u tome naporavio: www.gascom.ru Ali, ni Ameri ni Kinezi ne zaostaju puno iza njih. Moja slobodna procjena je za jedno 15 do 20 godina ici cemo mi u pecalbu na Mjesec.
Prokletstvo nase civilizacije-potreba za energijom raste, a sve manje resursa za dobijanje iste.Jedan od nacina za dobijanje energije je i nuklearna elektrana, a koja nije bas sigurna i koja ce nam se svima na ovoj planeti razbiti o glavu.
Drug Marks je fino rekao da je preduslov nastanka i napretka besklasnog drustva njegov razvoj kroz nacionalnu svijest i ekonomiju. Slijedeci ideju druga Makrsa i u korist besklasne Bosne i Hercegovine nuzno je da mi razvijemo nacionalnu svijest i toleranciju prema drugim nacijama. A vi zi vojske bi samo da pucate po nekome ;-)
@ algor & srbin: Glenn E. Sjoden, profesor u Georgia Institute of Technology, smatra da nemozemo prakticno upotrebljavati suncanu/vazdusnu/ ili hidroenergiju da zadovolji vise od 20% od globalne potrebe. Citiram: \"We need to reflect on the simple truth that we do not have a nonfossil alternative that can make up the substantial power needs of the world other than nuclear power.\" Za fuziju: Kontrolisana fuzija je vec napravljena. Da, ali koliko vremena je trajala? \"ITER is designed to produce approximately 500 MW of fusion power sustained for up to 1,000 seconds (compared to JET\'s peak of 16 MW for less than a second)\" Mozda ce trajati jos 10-20 godina dok nesavrse tu metodu.
i...od 1 nastadose 3 g.lupa komentara dame i gospodo pogledajte iznad... epic fail teme... j.bala vas nacionalnost m.oroni
Hristos se rodi...cestit i blagoslovljen Bozic svim katolicima,pozz iz Republike SRPSKE
I ja sam Bosanac. Rodio se u Bosni, odrasto u Bosni i po svim zakonima termodinamike ne mogu biti nista drugo do Bosanac. A, sad sto smo mi Bosanci malo cudna sorta pa se dijelimo na ove ili one to je vec za postdiplomske studije ;-)