SAD
0

Washington vjeruje u sigurnost pakistanskog nuklearnog arsenala

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sjedinjene Američke Države imaju povjerenja u sigurnost pakistanskog nuklearnog arsenala, izjavio je u nedjelju general David Petraeus, zapovjednik američkih snaga u regiji.

Pobuna pakistanskih talibana i činjenica da su oni posljednjih sedmica uspjeli da se približe glavnom gradu izazvali su strah da bi jedan dio nuklearnog arsenala mogao da padne u ruke pobunjenika.

Intenziviranje nasilja u Afganistanu i napredovanje talibana u Pakistanu natjerali su predsjednika Obamu da uspostavi novu strategiju kojom će izvršiti pritisak na dva velika susjeda da sarađuju uprkos teškim odnosima.

Otkako je preuzeo dužnost, on je ovih dana prvi put okupio afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija i pakistanskog predsjednika Asifa Alija Zardarija u Washingtonu.

General Petraeus je povodom tih razgovora izrazio zadovoljstvo onim što je opisao kao novo stanje duha pakistanskog predsjednika. Zardarijeva vlada je priznala da fundamentalistički pobunjenici predstavljaju "realnu prijetnju samom postojanju Pakistana", izjavio je Petraeus.

On je ocijenio da "sada postoji jednoglasnost da se provede brza i učinkovita akcija protiv talibana u Pakistanu", nakon nedavnog prelaska pakistanskih trupa s indijske prema afganistanskoj granici.

Na pitanje koje mu je u nedjelju postavljeno na televiziji CNN o eventualnim američkim upadima u unutrašnjost pakistanskih granica, tamo gdje su se sklonile izbjeglice, on je kazao da oni ne postoje. "Nema govora da će naša noga preći na pakistansku stranu granice", objasnio je on.

Pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari je potvrdio za vrijeme posjete Washingtonu da napredovanje talibana ne predstavlja prijetnju za njegovu vladu i insistirao na činjenici da je nuklearni arsenal siguran.