Svijet
0

Washington: Lobiranje protiv al-Malikija

FENA
Moćna lobistička firma "Barbour, Griffit and Rogers", naklonjena republikancima, počela je kampanju usmjerenu na rušenje podrške koju u Washingtonu uživa irački premijer Nuri al-Maliki, naglašavajući da je nekadašnji prvi čovjek tada privremene vlade u Bagdadu Iyad Allawi prava ličnost za taj posao, javili su američki mediji.

"Barbour, Griffit and Rogers" je sve važnije adrese u prijestonici jedine preostale svjetske velesile zasuo porukama u kojima se promovira Allawi, ali su republikanci, uključujući i administraciju predsjednika Georgea W. Busha, odbacili bilo kakvu vezu s ovom lobističkom akcijom.

Propagandna akcija protiv Al-Malikija vremenski se podudarila sa sve žešćim kritikama koje se na njegov račun čuju iz najuticajnijih krugova u Washingtonu, poput senatora Johna Warnera i Carla Levina, koji su poslije vikend putovanja u Bagdad pozvali irački parlament da uskrati podršku Malikiju koga Bush protežira.

Bush, koji je prije nekoliko dana uputio ozbiljne kritike na račun iračke vlade, u međuvremenu se predomislio i još jednom podržao Al-Malikija usprkos izvještaju združenih obavještajnih službi SAD-a koje su njegov kabinet, suštinski, ocijenile nesposobnim da zaustavi val nasilja koje preplavljuje Irak.

Al-Malikijeva vlada, koju u SAD-u najčešće predstavljaju kao skupinu predstavnika različitih milicija, pokazala se nesposobnom da zauzda val nasilja koji potresa ovu zemlju, ali irački premijer nije jedini krivac za katastrofalno stanje u toj državi.

Poslije najava da bi mu Washington mogao uskratiti podršku, Al-Maliki je upozorio da bi saveznike mogao potražiti na drugoj strani.

Lobističku firmu "Barbour, Griffit and Rogers", prenosi Tanjug, osnovali su Hally Barbour nekadašnji prvi čovjek Republikanske stranke i sadašnji guverner države Misisipi, Laney Barbur zvaničnik u administraciji starijeg Georgea Busha, i Ed Rogers, koji je radio za predsjednika Ronalda Regana i starijeg Busha.