Svijet
0

Washington će obnoviti vojni dijalog s Kinom

FENA
Bryan Whitman
Bryan Whitman
Kina i Sjedinjene Američke Države obnovit će krajem februara vojni dijalog koji je prošle godine prekinuo Peking u znak protesta što je Washington prodavao oružje Tajvanu, izjavio je u ponedjeljak jedan glasnogovornik Pentagona potvrdivši informacije u kineskoj štampi.

"Pomoćni podsekretar za odbranu David Sedney učestvovat će 27. i 28. feruara u godišnjim razgovorima o koordiniranju odbrambene politike s Narodno-oslobodilačkom vojskom u Pekingu", izjavio je agenciji AFP Bryan Whitman.

Razgovori će se voditi nekoliko dana poslije posjete američke državne tajnice Hillary Clinton Kini od 20. do 22. februara, u okviru njenog prvog putovanja u inozemstvo otkako je naimenovana.

"Vojska je pozvala SAD da učestvuje u razgovorima", a mi u tome vidimo pozitivan znak kako su Kinezi spremni da počnu raditi na obnavljanju redovne vojne trgovine", kazao je glasnogovornik Pentagona.

Dijalog predviđen za kraj februara odnosit će se na "vojne odnose dviju zemalja, regionalne i svjetske izazove u domenu sigurnosti i na mogućnost da se proširi saradnja između dvije vojske, posebno u domenu borbe protiv piratstva, jer kineska mornarica od kraja decembra sudjeluje u akcijama protiv pirata u somalijskim vodama.