Istok Kanade
0

"Vulkanski pepeo ometa aerodrome"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vjetrovi koji pušu s Islanda prema Kanadi donijeli su vulkanski pepeo s Islanda do istočne pokrajine Newfoundlanda, zbog čega su mnoge aviokompanije već uvele preventivne mjere, javila je u ponedjeljak kanadska TV mreža CBC.

Mnogi su letovi u odlasku i dolasku otkazani na aerodromu "St. John's" zbog opasnosti od vulkanskog pepela koji je prizemljio avione u Evropi. Lošim uvjetima za letenje u ponedjeljak je pridonijela i magla.

Prema internet stranici aerodroma "St. John's", većina letova u odlasku bila je ili otkazana ili odgođena do devet sati sati ujutro po lokalnom vremenu.

Glasnogovornica tog aerodroma Marie Manning izjavila je da mjerodavna služba za aviosaobraćaj "Transport Kanada" pomno nadzire utjecaj vuklanskog pepela na kanadski zračni prostor.

U međuvremenu je kanadski Meteorološki centar objavio da je opasnost malo vjerovatna jer satelitske snimke ne pokazuju visoku koncentraciju pepela.

CBC navodi da nije izdana zapovijed za zatvaranje kanadskog zračnog prostora, a glasnogovornica "St. John's" je rekla da će aviokompanije same odlučiti o tome hoće li nastaviti s letovima tokom dana.