Svijet
0

Vukovarci: Tražimo suđenje pravednog i nepristranog suda

FENA
S protestnog skupa koji je u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara održan danas na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru u povodu presude Haaškoga suda "vukovarskoj trojci", zatražena je maksimalna i pravedna presuda za najteže zločine počinjene u Vukovaru.

"Tražimo suđenje pravednog i nepristranog suda te presudu koja će konačno donijeti mir i spokoj obiteljima stradalih žrtava. Tražimo pravdu jer nepravda generira nove sukobe pa i nove ratove", poručio je na skupu u ime Koordinacije Zdravko Komšić dodajući da "ako sramotna haaška presuda ostane na snazi, za sve nas nazočne 27. rujna 2007. umro je Haag".

Na skupu, na kojemu se prema procjeni policije okupilo oko tisuću sudionika, govorila je i vukovarska gradonačelnica Zdenka Buljan poručivši da je presuda Haaškoga suda uzdrmala vjeru građana Vukovara u pravdu.

"Nakon kalvarije koju smo prošli u Domovinskom ratu i progonstva, mi Vukovarci izdržali smo i dodatne žrtve koje su stavljene pred nas i bili smo na razini odgovornosti", poručila je dodajući kako će Vukovar, unatoč svemu, i dalje biti grad tolerancije i mirnog suživota.

Predsjednik Zajednice HVIDR-e Vukovarsko-srijemske županije Stipo Šeremt pročitao je jučerašnje zaključke Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije u kojima je od Vlade i Državnog odvjetništva zatražena obustava svih postupaka protiv osumnjičenih hrvatskih građana u Domovinskom ratu te "drastična promjena odnosa prema cinizmu i aroganciji Carle del Ponte".

Sudionicima mirnog prosvjeda obratio se i predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović izrazivši ogorčenost presudom Haaškoga suda te ustvrdivši kako je njome oduzeto pravo na dostojanstvo koje žrtve imaju i u smrti.

"Slabe su nam nade da će se to ispraviti. Ono što se, međutim, ne smije dogoditi jest da se odustane od tužbe protiv Srbije i Crne Gore koju smo podnijeli 1999. zbog zločina genocida i agresije", poručio je Šeparović dodajući kako se ne smije poslušati "one koji žele da Hrvatska povuče tu tužbu jer trebamo suživot".

"Mi trebamo suživot, ali ne smijemo i nemamo pravo odreći se naše žrtve", rekao je pozvavši građane Vukovara da se pridruže prosvjedu Hrvatskog žrtvoslovnog društva, koji će se održati u subotu u Haagu.

"Iako sud u Hagu za nas više ne postoji već predstavlja samo zdanje, još uvijek od njega postoji opasnost jer se u Haagu nalazi vitez i general Ante Gotovina, a tamo prijete opasnosti i drugim hrvatskim generalima", rekao je Šeparović.

Nakon završetka prosvjednog skupa njegovi su sudionici prošli s upaljenim lampionima do Kamenog križa za slobodnu Hrvatsku, na ušću Vuke u Dunav, podno kojeg su položili lampione u spomen na žrtve stradale u srpskoj agresiji.