Jutros u osam sati
0

Voz Eurostara nakon tri dana pauze krenuo iz Pariza

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Brzi vozovi kompanije Eurostar, koji povezuju Veliku Britaniju, Francusku i Belgiju u utorak su nakon trodnevne pauze ponovo počeli s radom.

Prilika je to da se desetine hiljada putnika kojima su uoči praznika pokvareni planovi za putovanje konačno zapute kućama ili na planirano odredište.

Prvi voz krenuo je sa stanice Gare du Nord u Parizu nešto iza osam sati ujutro, prevozeći 750 putnika, od kojih su mnogi na ponovni rad vozova ove kompanije čekali danima, saznaje Reuters.

Zvaničnici Eurostara objavili su da su uvidjeli gdje je problem koji je uzrokovao zastoj voza u tunelu ispod La Manchea. Riječ je o neobično suhom i sitnom snijegu koji je ušao u motor vozila.

Obustava saobraćaja pogodila je i do 40.000 osoba, a televizije su prenosile slike putnika zarobljenih na kolodvorima zbog čega je Eurostar izrazio "najdublje izvinjenje“ i obećao odštete.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je u ponedjeljak pozvao čelnika francuskih željeznica Guillaumea Pepysa u Jelisejsku palaču i zapovijedio mu da ponovno pokrene Eurostarove vozove rekavši da je stanje "neprihvatljivo za putnike“.