Svijet
0

Vojska štiti muzej u Kairu od lopova

SRNA
Egipatska vojska obezbjeđuje od jutros glavni muzej u Kairu kako bi zaštitila od pljačkaša umjetničke predmete iz antičkog doba neprocjenjive vrijednosti, uključujući zlatnu masku kralja Tutankamona.

Najveća prijetnja Egipatskom muzeju, koji svake godine privlači milione turista, predstavljao je požar koji su izazvali demonstranti u prostorijama vladajuće Nacionalne demokratske partije (NDP), koja je odmah pored zgrade muzeja.

Desetine ljudi počelo je tada da ulazi kompleks muzeja, da se penje preko ograde i da kroz prozore uskače u samu zgradu.

Grupe mladih ljudi, naoružane palicama, stali su ispred muzeja štiteći ulaz i eksponate, dok je jedan muškarac ispred kapije muzeja  preklinjao ljude da ne pljačkaju, uzvikujući da to nije Bagdad.

Četiri oklopna vojna vozila zauzela su pozicije ispred muzeja u centru Kaira, a vojnici su okružili zgradu i ušli unutra kako bi zaštitili mumije, monumentalne kamene spomenike, kraljevski nakit od dijamanata i druge predmete iz vremena faraona.

Nakon invazije na Irak 2003. godine lopovi su iz Nacionalnog muzeja u Bagdadu iznijeli hiljade eksponata i samo mali dio toga je kasnije vraćen.