Svijet
0

Vojska Šri Lanke ubila 24 tamilska pobunjenika

FENA
Šrilankanski vojnici ubili su 24 pobunjenika Tamilskih tigrova na dalekom sjeveru zemlje nakon što su od njih preuzeli strateški važan priobalni grad, saopćila je vojska u četvrtak.

Vojska je navela da je zauzela sjeverozapadni grad Vidattaltivu u srijedu, opisujući ga kao glavnu bazu morskog krila Tigrova i njihovu logističku bazu za zapad zemlje, javio je Reuters.

Vojska je zauzimanje grada ocijenila "fatalnim udarcem" po pobunjenike.

Vojnici se konsoliduju u području Vidattaltivua i napreduju dalje prema sjeveru iz njega kako bi oslobodili to područje od terorista", izjavio je vojni glasnogovornik brigadir Udaya Nanayakkara, misleći na Oslobodilačke tigrove Tamilskog ilama (LTTE).

Nanayakkara je također saopćio da su 24 pobunjenika Tamilskih tigrova ubijena a 49 ih je ranjeno u borbama dan ranije. Tri vojnika također su poginula a19 ih je ranjeno.

Borbe u 25-godišnjem građanskom ratu sada su se usmjerile na sjever nakon što je vojska Šri Lanke, koja je obećala dokrajčiti Tigrove u ovoj godini, protjerala pobunjenike iz njihove istočne enklave 2007. godine.

Tigrovi, koji se bore za nezavisnu državu na sjeveru i istoku Šri Lanke za etničke Tamile, manjinu u većinski sinhaleškoj zemlji, nisu bili odmah dostupni radi komentara.

Analitičari tvrde da je vojska preuzela primat u posljednjoj fazi dugotrajnog rata uzimajući u obzir njenu nadmoćnu zračnu silu, nadmoć u broju boraca i površine osvojene zemlje, iako još ne vide jasnog pobjednika na horizontu.

Oko 70.000 ljudi je poginulo otkako je građanski rat izbio 1983. godine.

Tigrovi redovno vrše odmazdu samoubilačkim napadima, sve češće napadajući civile, i koristeći bombe koje podmeću kraj cesti, tvrde stručnjaci i vojska, što je odvratilo turiste i zabrinulo ulagače u ekonomiju vrijednu 27 milijardi dolara.