Guantanamo
0

Vojni sudac odbio da obustavi sudski proces protiv jednog Saudijca

FENA
Vojni sudac Guantanama odbio je u četvrtak da obustavi sudski proces protiv jednog Saudijca, optuženog da je umiješan u napadu broda USS Cole, u kojemu je 2000. godine ubijeno 17 osoba, kako je to tražila optužba, na zahtjev predsjednika SAD-a Baraca Obame, objavio je Pentagon.
  • Sudac James Pohl odbacio je zahtjev optužbe kojim se traži obustavljanje sudskoga procesa tokom 120 dana, rekao je Jeffrey Gordon, glasnogovornik američkog ministarstva odbrane, potvrdivši informaciju Washington Posta.

Odmah nakon inauguracije, novi američki predsjednik je zatražio od sekretara odbrane Roberta Gatesa da optužba zatraži prekid sudskih procesa za vrijeme od 120 dana, tokom kojih će se odlučiti o sudbini kontroverznog logora Guantanamo.

Dan nakon ovog zahtjeva, dva suca, među njima i onaj zadužen za dosje pet osoba optuženih za organiziranje napada od 11. septembra 2001., prihvatili su ovaj zahtjev.

S obzirom da je odluka suca neprikosnovena, nova administracija odlučit će da li će povući optužbe protiv Abd al-Rahima al-Nashirija kako bi se prekinuo sudski postupak.

Al-Nashiri je jedan od šest zatvorenika Guantanama koji bi mogao dobiti smrtnu kaznu.