Kanada
0

Vođa islamističke grupe osuđen na doživotnu robiju

FENA
Zakaria Amar (Foto: Reuters)
Zakaria Amar (Foto: Reuters)
Sud u Kanadi osudio je Zakarija Amaru, vođu ekstermističke islamističke grupe "Toronto 18", na doživotnu robiju zbog planiranja brojnih teroritičkih napada, javili su u utorak svjetski mediji.

Amara (24) je planirao podmetanje eksploziva ispred zgrade berze u Torontu i zgrade gdje se nalazi kanadska tajna služba, kao i u vojnim bazama. Da je, kako je naveo kanadski sudija u tome uspio, bio bi to najstrašniji zločini u povijesti Kanade.

Britanski BBC navodi da je Amara pokušao da nabavi veliku količinu vještačkog đubriva - amonijumnitrata za izradu eksploziva i da je htjeo da eksplozivne naprave utovari na iznajmnjene kamione i da ih digne u vazduh u blizini meta planiranih bombaških napada.

Kanadska policija utvrdila je da je Amara putem kompjutera na javnim mjestima pretraživao internet, gde je nalazio uputstva za pravljenje bombi i načine njihovog aktiviranja, a na ličnom kompjuteru u njegovom stanu pronađeni su snimci lidera Al-Qaide i drugih islamskih ekstremista.

Amara je uhapšen sa još 17 osoba 2006. u Torontu, a u oktobru prošle godine priznao je da je dio grupe koja je planirala terorističke napade po Kanadi.