Svijet
0

Vlasnik Megauploada na slobodi uz kauciju

SRNA
Kim Dotcom (Foto: AFP)
Kim Dotcom (Foto: AFP)
Sud na Novom Zelandu odobrio je da Kim Dotcom, osnivač web sitea za razmjenu fajlova "megaupload, bude pušten na slobodu uz plaćanje kaucije.

Dotcom (38) je bio u zatvoru od 20. januara na zahtjev SAD, koje ga terete za najveće kršenje autorskih prava u istoriji.

Vlasnici Megauploada optuženi su da su neovlaštenom distribucijom piratizovanih filmova, muzike, softvera i ostalih materijala nanijeli štetu nosiocima autorskih prava od preko 500 miliona dolara.

Sudija Nevin Dawson poništio je prethodne dvije sudske odluke i rekao da više ne postoji rizik da će Dotcom, koji ima njemačko državljanstvo, pobjeći iz zemlje, pošto mu je zaplijenjena sva imovina.

Dotcom je u obraćanju novinarima rekao da mu je laknulo što će se vratiti kući, gdje ga čekaju troje djece i trudna supruga.

On je 17. februara optužen u tri dodatne tačke za kršenje autorskih prava i u pet novih tačaka za prevaru. Prethodno je optužen za iznudu, pranje novca i u dvije tačke za kršenja autorskih prava.

SAD su zatražile izručenje Dotcoma i tojice njegovih saradnika, kojima je ranije odobreno puštanje iz pritvora uz plaćanje kaucije.
Megaupload je osnovan 2005. godine, a veb sajt je zatvoren prošlog mjeseca odlukom američkih vlasti.