Bizaran slučaj
79

Vlasnica pogrebnog preduzeća u SAD-u godinama secirala umrle i prodavala dijelove tijela

B. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Bivša vlasnica pogrebnog poduzeća i njena majka osuđene su na zatvor u Coloradu nakon što su više stotina puta secirale i prodavale dijelove tijela umrlih.

Tužitelji su rekli da su Megan Hess i Shirly Koch secirale oko 560 leševa i prodavale dijelove tijela bez dopuštenja između 2010. i 2018. godine. Obje su žene priznale krivicu za prevaru. Hess će biti osuđena na 20 godina zatvora, dok je Koch osuđena na 15 godina zatvora.

Prema federalnim tužiteljima u Coloradu, dvojac sakupljao je dijelove tijela, a u nekim slučajevima i cijela tijela, za prodaju. Hess, koja je vodila pogrebno preduzeće Sunset Mesa u gradu Montroseu, naplaćivala je obiteljima do 1000 dolara (2000 KM) za kremiranje koja se nikada nisu obavila.

"Ove dvije žene lovile su ranjive žrtve koje su im se obraćale u vremenu žalosti i tuge. Umjesto da ponude smjernice, ove pohlepne žene izdale su povjerenje stotina žrtava i osakatile njihove voljene.", rekao je u izjavi Leonard Carollo, FBI-jev specijalni agent iz Denvera.

Slučaj je pokrenula istraga Reutersa, koja je dovela do pretresa kuće 2018. godine. U SAD-u je nezakonito prodavati organe, ali prodaja dijelova tijela trenutno nije regulisana saveznim zakonom.

Emotivne izjave žrtava obilježile su raspravu o kazni u utorak.

"Kada je Megan ukrala srce moje mame, slomila je i moje", rekla je Nancy Overhoff, prenosi Denver Post.

Opisujući to kao emocionalno najiscrpljujući slučaj koji je ikada doživjela, sutkinja Christine Arguello naredila je da se dvije žene odmah pošalju u zatvor.