Svijet
0

Vladimir Putin u Bugarskoj

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je u petak u Bugarskoj s predsjednikom Georgijem Parvanovim, u okviru posjete koju je obilježilo potpisivanje važnih sporazuma u oblasti nuklearne industrije, nafte i plina.

Vladimir Putin je posjetio grob neznanog junaka i pravoslavnu crkvu iz 19. stoljeća Aleksandar Nevski koja je simbol zahvalnosti Bugara Rusiji što ih je 1878. godine oslobodila od otomanske dominacije.

U okviru ove posjete, u petak je potpisan sporazum o bugarskom sudjelovanju u rusko-talijanskom projektu plinovoda South Stream koji će prolaziti od Rusije do Bugarske preko Crnog mora.

Planirano je potpisivanje sporazuma o izgradnji nuklearne centrale u Beleneu, kao i sporazuma između Rusije, Bugarske i Grčke o projektu za naftovod Bourgas-Aleksandroupolis za transport ruske nafte između Crnog i Egejskog mora.

Jedna konzervativna stranka i nekoliko nevladinih organizacija u četvrtak su organizirale prve demonstracije protiv ruskog lidera u ovoj zemlji tradicionalno bliskoj Rusiji. Oko hiljadu ljudi je protestiralo što bugarska vlada povećava ovisnost njihove zemlje o Rusuji u oblasti energije.