Francuska
0

Vladajuća stranka priprema zabranu burki

SRNA
Vladajuća francuska stranka UMP planira da u januaru u parlamentu predstavi prijedlog zakona o zabrani nošenja tradicionalnog islamskog vela na svim javnim mjestima, a ne samo u određenim objektima, izjavili su danas visoki stranački izvori.

Zajedno sa prijedlogom zakona biće predstavljena i rezolucija o poštovanju žena, izjavio je Jean Francoia Cop, lider poslaničkog kluba stranke predsjednika Nikole Sarkozyja.

Oba prijedloga biće predata parlamentu u prve dvije sedmice januara, prije objavljivanja zaključaka parlamentarne istrage o nošenju nikaba i burki.

Ideje o zabrani nošenja vela koji pokriva čitavo tijelo na svim javnim mjestima mogle bi da pojačaju podjele unutar francuske Vlade.

Većina političara čeka rezultate izvještaja parlamentarne komisije prije donošenja odluke o neophodnosti usvajanja ovakvog zakona.

Uvođenje potpune zabrane nošenja burki naišlo bi na pravne prepreke. Odluka o zabrani gradnje minareta u Švajcarskoj postala je predmet žalbi pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Francuska Vlada već je opterećena unutrašnjim podjelama zbog pokretanja rasprave o nacionalnom identitetu, što su kritičari opisali kao rasizam.