Velika Britanija
0

Vlada postigla nagodbu s bivšim zatočenicima Guantanamo Baya

FENA
Velika Britanija je postigla vansudsku nagodbu s grupom bivših zatočenika u američkom vojnom zatvoru Guantanamo Bay, kako bi spriječila ono što bi mogao postati niz skupih i potencijalno uznemirujućih pravnih bitaka.

Britanski mediji javili su kako je vlada spremna da isplati milione funti odštete zatočenicima, od kojih je neki optužuju za saučesništvo u mučenjima dok su bili u pritvoru u raznim zemljama, prenosi Reuters.

"To nije odšteta, to je nagodba", iztjavio je portparol premijera Davida Camerona na redovnom brifingu za novinare, dodajući da je jedan od uslova nagodbe da su njene odredbe povjerljive prirode.

Nekoliko bivših zatočenika Guantanamo Baya, Britanaca ili britanskih državljana, žalilo se na maltretiranje tokom njihovog pritvora. Dvije krivične tužbe i 12 građanskih parnica pokrenuto je protiv vlade pred britanskim sudovima.

Sudski postupci su potencijalno uznemirujući za britanske vlasti jer se riskira da dokazi postanu javni na sudu.

Ranija vlada izgubila je sudsku bitku u ovoj godini da spriječi objavljivanje američkih obavještajnih materijala povezanih s navodima o zlostavljanjima od strane agenata CIA-e.

Materijali su se pojavili u okviru sudske bitke bivšeg zatočenika Binyama Mohameda koji je izjavio kako želi dokazati da je mučen i da su Britanci znali za to.

Cameron, koji je stupijo na dužnost u maju, izjavio je u julu da će Britanija istražiti da li su njene službe sigurnosti znale o mučenjima osumnjičenih terorista u stranim zemljama. Kazao je da će vlada kontaktirati s nekim od bivših zatočenika i eventualno postići nagodbu.

Cameronov portparol izjavio je u utorak da nagodba nije prerasla u priznanje odgovornosti vlade nego je odluka da se ona postigne donešena zato što je to najbolji način da se odmakne od teškog pitanja nasiljeđenog od ranije vlade.