Barack Obama
0

"Vlada i biznis moraju zajedno da investiraju u SAD"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u ponedjeljak predstavnike biznisa da, i pored svih nesuglasica, sarađuju s vladom kako bi zajedno učinili da SAD postanu najbolje mjesto za biznis na svijetu.

U govoru pred uticajnom Američkom privrednom komorom, Obama je najavio smanjenje korporativnih poreza i konsolidaciju vladinih agencija koje su zadužene za izvoz, prenose američki mediji.

"Kao vlada, imamo odgovornost da učinimo Ameriku najboljim mjestom za biznis na svijetu, ali i biznis ima odgovornost prema Americi", izjavio je predsjednik Obama, ističući da svi zajedno imaju odgovornost da osiguraju budućnost koju svi dijele.

On je ukazao na "nezaustavljive procese u svijetu", gde kompanije prebacuju poslove u države kao što su Kina, Indija ili Brazil.

"Ali ti procesi, u kombinaciji s ekonomskom krizom, uzdrmali su vjeru američkog naroda u institucije biznisa i vlade, pa se mnogi Amerikanci pitaju da li im njihov san izmiče", izjavio je Obama.

" dalje imamo najjaču i najživlju privredu na svijetu, najproduktivnije radnike, najbolje univerzitete i najslobodnije tržište, najveće kompanije i najistaknutije poduzetnike. Ali s napredovanjem tehnologije, konkurencija je postala oštrija", dodao je predsjednik SAD-a.

Po njegovim riječima, privreda SAD-a ne može da se zasniva "na onome što uvozimo ili pozajmljujemo od drugih, već od onoga što proizvodimo".

"Kao vlada postavićemo temelje za to", obećao je Obama i govorio o nastojanjima njegove administracije da se investira u obrazovanje, inovacije i infrastrukturu.

Rekao je da su troškovi biznisa u zastarjeloj i neodgovarajućoj infrastrukturi ogromni, kao i da će investiranje u infrastrukturu 21. stoljeća otvoriti nova radna mjesta.

Govoreći o smanjenju troškova savezne države, Obama je istakao da će narednih mjeseci započeti reorganizacija agencija federalne vlade, kako bi najbolje koristile korporativnoj Americi.

Najavio je i smanjenje korporativnih poreza i nepotrebnog regulisanja, iako je dodao da nije svako regulisanje opterećenje za biznis.

"Dok s vama sarađujemo da bismo učinili Ameriku boljim mjestom za biznis, pitajte se šta vi možete da učinite za Ameriku. Pitajte se šta možete da učinite da zaposlite američke radnike, da podržite američku privredu i da investirate u ovu zemlju", poručio je Obama članovima Američke privredne komore.