Svijet
0

Visoke i promjenjive cijene hrane u narednih 10 godina

FENA
Cijene hrane biti će visoke i promjenjive u narednih deset godina zbog sve viših dohodaka u gospodarstvima u nastajanju i potražnje za biogorivima, prognozirale su u zajedničkom izvještaju Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) i UN-ova agencija za hranu (FAO).

Iako će cijene vjerojatno kliznuti s visokih razina dosegnutih u prvoj polovini godine, dugoročno se može očekivati poskupljenje žitarica za do 20 posto i mesa za do 30 posto, upozorili su OECD i FAO.

"Prognoza o visokim i promjenjivim cijenama poljoprivrednih proizvoda temelji se na sporom rastu opskrbe nasuprot očekivanoj velikoj potražnji", navele su organizacije u Poljoprivrednim prognozama za razdoblje od 2011. do 2020.

Izvještaj je objavljen uoči sastanka poljoprivrednih ministara 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u nastajanju G-20, koji će iduće sedmice biti održan u Parizu, prenosi Hina. Njegovi autori kao glavni razlog pojačanih oscilacija cijena navode tijesan odnos ponude i potražnje a ne špekulacije.

Ministri G-20 nastojat će postići dogovor o mjerama kojima bi se povećala transparentnost i postrožila regulacija tržišta roba nakon naglih poskupljenja hrane u posljednjih nekoliko godina koje su teško pogodile potrošače širom svijeta i izazvale nemire u nekoliko zemalja.