Svijet
0

Visok stepen pripravnosti u Izraelu nakon napada u Tel Avivu

FENA
Izraelske snage sigurnosti u utorak su u visokoj pripravnosti, dan nakon samoubilačkoga bombaškog napada u Tel Avivu u kome je poginulo devet osoba.

Helikopter je rano jutros ispalio rakete na metalsku radionicu u gradu Gazi, u odgovoru na taj napad. Pričinjena je šteta ali niko nije ranjen, rekli su palestinski sigurnosni zvaničnici, a vojska je saopćila da je zgradu koristio radikalni Narodni front za oslobođnje Palestine za izradu raketa kojima se gađa južni Izrael.

Izraelski vojnici su u noći s ponedjeljka na utorak uhapsili 21 osumnjičenoga palestinskog ekstremista u racijama širom Zapadne obale.

Mandatar nove izraelske vlade Ehud Olmert sastaće se danas sa svojim najvišim savjetnicima kako bi odlučio da li preduzeti direktnu kaznenu akciju protiv vlade Hamasa u odgovoru na samoubilački bombaški akt koji je Hamas odbio osuditi.

Odgovornost za napad, najkrvaviji u posljednjih 20 mjeseci, preuzeo je Islamski džihad.

Radio Izrael je javio kako se strahuje od vala novih terorističkih akcija i da će sve jedinice policije biti na oprezu, da će se nastaviti opća blokada Zapadne obale i pojasa Gaze, kao i vojni upadi na te palestinske teritorije.

Palestinski bombaš-samoubica 21-godišnji Sami Salim Hamed, koji je također poginuo u napadu, najavio je da su još mnogi bombaši "na putu", kako je rekao na sinoć objavljenom videosnimku. Napad je posvetio hiljadama palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Hamed, koji je radio kao konobar, prije nego što se odlučio na samoubilačku akciju, uspio je stići u Tel Aviv usprkos totalnoj blokadi palestinskih teritorija uvedenoj povodom jevrejskog praznika Pesaha.

Pripravnost je, prenosi Tanjug, od utorka ujutro posebno pojačana na glavnim nadzornim tačkama na autoputevima u zemlji, a uz to su pojačane policijske patrole i prisustvo policajaca u trgovačkim centrima, mjestima za zabavu i izletištima. Vojska pomaže policiji u urbanim centrima, javio je radio.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, vođa Fataha, osudio je napad. Oštrim osudama su se brzo pridružile Ujedinjene nacije, SAD, Rusija i evropske zemlje.

Izraelski zvaničnici, međutim, ističu da se situacija izmijenila jer prethodne palestinske vlade nisu podržavale ni opravdavale teror za razliku od nove vlade predvođene Hamasom.

"Danas zvaničnici Hamasa otvoreno podržavaju teror i opravdavaju terorističke napade. Moramo donijeti odluku kako da djelujemo prema vladi koja to čini," rekao je jedan neimenovani izraelski zvaničnik.