Kina i Nepal konačno saglasni
0

Visina Mount Everesta 8.848 metara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Poslije dugogodišnjih nesuglasica, Kina i Nepal su konačno postigli dogovor o pravoj visini Mount Everesta - najviša planina na našoj planeti, koja se uzdiže na granici te dvije zemlje, zvanično je visoka 8.848 metara.

Kinezi su dosad tvrdili da treba mjeriti samo visinu stijene, ali su tokom pregovora u Katmanduu prihvatili stav Nepalaca da treba uračunati i visinu snježnog pokrivača koja iznosi četiri metra.

Tako sada puna zvanična visina "krova svijeta" iznosi 8.848 metara. Nepal je, sa svoje strane, priznao kinesko mjerenje visine stijene od 8.844 metra, prenose u petak agencije.

Mada se na hiljade planinara popelo na vrh Mount Everesta od kada su ga 1953. godine prvi put osvojili šerpas Tenzing Norgaj i Edmud Hillary, tačna visina planine je osporavana od njenog prvog mjerenja 1856.

Najčešće prihvaćena visina je 8.848 metara koju je ustanovila jedna indijska naučna ekspedicija 1955. godine.

Geolozi, međutim, tvrde da su procjene obje zemlje o visini Mount Everesta pogrešne. Oni navode da planina neprestano "raste" jer Indija postepeno klizi ispod Kine i Nepala usljed pomicanja kontinentalnih ploča.

U maju 1999. godine, jedan američki tim je pomoću tehnologije globalnog pozicionog sistema (GPS) izračunao da se vrh uzdiže na 8.850 metara nadmorske visine. Ovu brojku, koju sada koristi američko Nacionalno geografsko društvo, Nepal još uvijek nije zvanično priznao.