Novi izvještaj UNICEF-a
0

Više od 9 miliona djece u svijetu umre prije pete godine

Sarajevo-x.com
Više od devet miliona djece u svijetu umre prije nego što napuni pet godina, zabrinjavajući su rezultati iz 2006. i 2007. godine, navodi se u novom izvještaju UNICEF-a.

U spomenutom izvještaju navodi se kako još uvijek postoji ogromna razlika između siromašnih i bogatih zemalja, a posebno problematično područje u tom smislu je Afrika.

Intenzivne kampanje i napori uloženi u promociju dojenja, imunizacije i primjene mjera protiv malarije ipak nisu bili uzaludni. Brojke pokazuju da se broj dječijih smrti smanjio na 9,2 miliona u 2008. godini, za razliku od prošle godine kada je iznosio 9,7 miliona. Broj djece umrle prije pete godine života 1990. godine iznosio je alarmantnih 12, 7 miliona tako da je određeni napredak na ovom polju ipak vidljiv.

"Od 60-tih godina smrtnost djece ispod pet godina na svjetskom novou se smanjila za više od 60 posto. Novi podaci pokazuju da se taj trend opadanja nastavlja", izjavila je za Reuters izvršna direktorica UNICEF-a Ann Veneman.

Podaci UNICEF-ovog izvještaja, puštenog u javnost u petak, iako ohrabrujući, ipak ukazuju da je broj djece koja umru prije pete godine života još uvijek jako visok, te da predstavlja jedan od ozbiljnih globalnih problema.