Svijet
0

Više od 15 mrtvih u cunamiju na Solomonskim ostrvima

FENA/Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Više od 15 osoba je izgubilo život u cunamiju koji je pogodio Solomonska ostrva u pacifičkom okeanu. Zemljotres jačine 8 stepeni prema Rihterovoj skali napravio je talase više od 3 metra.

"Prema informacijama, više od 15 osoba je izgubilo život u okolini Gizoa (glavni grad Zapadne pokrajine), a o stanju na drugim ostrvima još nema informacija", izjavio je premijer pokrajine Alex Lokopio za Radio Novi Zeland.

Veliki podmorski zemljotres se dogodio u 7.40 sati po lokalnom vremenu (nedjelja 20.40, po srednjoevropskom). Njegov hipocentar je bio na dubini od deset kilometara.

"Nije bilo nikakvog upozorenja. Odjedanput se diglo more i svi koji žive blizu obale pobjegli su prema brdu", kazao je on precizirajući da je većina javnih zgrada u Gizou uništena. Talasi su stigli do grada samo pet minuta nakon zemljotresa.

Zbog udaljenosti ostrva i loše komunikacije, još uvijek se ne znaju tačni podaci. Postoje informacije da su još dva udaljena sela u potpunosti uništena.

Jedan od najvećih problema je komunikacija. Svi visokofrekventni radiosistemi su pod vodom. Na cijelom pacifičkom području oglašena je uzbuna zbog opasnosti cunamija, koja je nakon par sati završena.

Solomonska ostrva su arhipelag kojeg čini 200 ostrva i 552 hiljade stanovnika. Nalaze se sjeverozapadno od Australije i dio su tzv. pacifičkog vatrenog prstena.