Svijet
0

Vilnius traži od Moskve kompenzacije za ubijene prije 20 godina

FENA
Vladimir Putin (Foto: ITN)
Vladimir Putin (Foto: ITN)
Litvanski premijer Andrius Kubilius zatražio je u pismu upućenom ruskom kolegi Vladimiru Putinu da Moskva isplati kompenzacije zbog napada sovjetskih snaga prije 20 godina.

"Akcije naoružanih snaga Sovjetskog saveza 13. januara 1991. godine u Vilniusu ostavile su desetke udovica i siročadi", napisao je Kubilius u pismu, tražeći od ruske vlade da "riješi pitanja iz domena ljudskog suosjećanja i isplati adekvatne kompenzacije", navodi se u saopćenju vlade.

Litvanija obilježava u četvrtak 20. godišnjicu tog krvavog napada kojem je cilj bio da se zaustavi osamostaljenje Litvanije i u kojem je bilo 14 mrtvih i 700 ranjenih, prenio je AFP.

"Osobna osjetljivost koju ste dokazali ove godine poljskom premijeru u odnosu na žrtve staljinizma u Katynu, oživljava nadu da će vaša vlada pokazati dobru volju prema događajima i osobama u Litvaniji koje sam upravo naveo", napisao je Kabilius u pismu Putinu.

Litvanija je proglasila nezavisnost od Sovjetskog saveza 11. marta 1990. godine, ali ju je Moskva priznala tek 6. septembra 1991. godine, mjesec dana poslije neuspjelog pokušaja državnog udara u glavnom sovjetskom gradu. Sovjetski savez se raspao četiri mjeseca kasnije.

Ova mala baltička zemlja sa 3,2 miliona stanovnika ušla je u NATO i u Evropsku uniju 2004. godine.