Svijet
0

Viktor Juščenko otrovan dioksinom

NINA
Juščenko u julu 2004. i decembru 2004.
Juščenko u julu 2004. i decembru 2004.
Kandidat opozicije na predsjedničkim izborima u Ukrajini Viktor Juščenko bio je žrtva trovanja dioksinom, izjavio je glavni doktor bečke bolnice Rudolfinerhausa Michael Zimpfer.

"Nema sumnje da je bolest uzrokovana trovanjem dioksinom", kazao je Zimpfer, voditelj liječničkog tima bečke privatne klinike, dodajući da je dioksin unesen najvjerojatnije oralno.

Dijagnoza je postavljena na temelju kompletnih pretraga provedenih tokom noći. Provjereno je funkcionisanje svih organa kako bi se ustanovilo kakvi su problemi nastali, rekao je bečki liječnik.

Prvi znakovi bolesti pokazali su se u septembru tokom predsjedničke kampanje, zbog čega je proveo sedam dana u bolnici u Beču. U međuvremenu je imao velikih zdravstvenih problema s probavom i strašne bolove u leđima, zbog kojih je izravno kroz kateter u kralježnicu morao dobivat morfij, a lice mu je postalo podbuhlo i prekriveno ožiljcima.

Na temelju nedavnih Juščenkovih fotografija, toksikolozi su ocijenili da bi u pitanju mogla biti "klorakne", kožna bolest izazvana dioksinom. Obično se pojavljuje kao profesionalna bolest kod osoba izloženih djelovanju fungicida, insekticida i herbicida i ožiljci zacjeljuju dugo, katkad dvije do tri godine, rekao je Zimpfer.

Pedesetogodišnji Juščenko (50) će krajem mjeseca sudjelovati u ponovljenom krugu predsjedničkih izbora. Prošli krug je ponovljen zbog brojnih neregularnosti na izborima koje je potvrdio i ukrajinski vrhovni sud.